No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Macul de camp

Ultima modificare: 2010-11-01 | Primul publicat: 2010-11-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Macul de camp
Intr-una din cartile editate in 1937 (”Enciclopedia populara a lumii”)  macul era numit „buruiana comuna in lanul de grau”. Astazi, macul este o floare indragita si cultivata in multe gradini rustice.

Exista numeroase varietati de maci care provin din multe parti ale lumii, inclusiv Europa de Est si Centrala, China, India si alte parti ale Asiei. Popularitatea sa rezida si din diversitatea utilizarilor sale.

In gradina, macul este o floare atractiva si usor de cultivat, existand atat in varietati anuale cat si perene. Mai mult, gradinarul poate alege din aproape toate culorile curcubeului, inclusiv culori inchise. Florile rezista timp indelungat.

Semintele mac si uleiul de mac sunt folosite la copt si gatit. Daca ai prea multe seminte, le poti pune in tavita pentru pasari din spatele curtii. In lumea medicinei si medicamentelor, mac este o sursa de narcotice: codeina, morfina si opium.

 

Camp de maci
Camp de maci

 

Dupa al doilea razboi mondial macul a devenit un simbol atat al tragediei cat si al reinnoirii vietii? Si-a castigat aceasta recunoastere prin faptul ca existau multi maci pe campurile de batalie din Franta.

 

Macul - inmultire


Macul se inmulteste prin seminte plantate direct in gradina sau in ghivece  de interior si transplantate  afara ulterior. Incepeti sa plantati macul in interior cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet. Va recomandam sa il plantati in vase separate, lasand spatiu suficient ca radacinile sa creasca, ceea ce va face transplantarea mai usoara cat timp plantele sunt inca mici.

 

Macul - cultivare si ingrijire


Macul este foarte usor de cultivat, preferand locuri insorite sau partial umbrite. Se va dezvolta pe multe tipuri de sol si se impaca bine cu cel uscat. Distanta intre plante este de 18-40 cm, depinzand de varietate, plantele crescand inalte de 60-70 cm.

Arata superb plantati pe razoare mari, vor creste repede si vor inflori vara timpuriu spre mijloc. Aplicati ingrasamant o data pe luna, iar mulciul va va ajuta sa luptati cu buruienile si sa faceti razorul mult mai atractiv.

 

Maci
Maci

Tu ce zici?