No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
Pomicultura Categorie
Boli si daunatori Proprietate

Pune o intreabare: eugen

Specialist: Ion Anamaria

Intrebare:
buna ziua!
am doi meri de vara, varsta circa 30-35 ani. Problema este ca in urma cu cativa ani, a aparut fenomenul de decojire a crengilor si uscarea lor. Cu timpul acest fenomen a coborat spre trunchiul principal, la ora actuala periclitand merii. Au fost diversi specialisti care i-au curatat, i-au tratat, dar degeaba, boala evolueaza. Unul s-a exprimat ca aceasta boala este un fel de cancer al marului!? Se mai poate face ceva pentru salvarea lor, sau solutia este doar cea radicala, fierastraul? Mi-ar parea rau dupa ei, deoarece este un soi pe care nu l-am mai intilnit in zona (tg. mures): mere mari, galben verzui deschis, coaja foarte subtire, foarte zemoase, coacere inceputul lunii iulie.
va multumesc!


Raspuns:
Buna,

Poate fi Sfredelitorul ramurilor, a carui denumire ştiinţifică este Zeuzera pyrina.

Descrierea viermisorului: adultul este alb, cu aripile anterioare prevăzute cu macule negre - albăstrui - deschis; toracele prezintă pe partea dorsală pete negre - albăstrui, dispuse pe două rânduri longitudinale; deschizătura aripilor este de 50 - 70 mm; ouăle sunt roşcate, iar omizile gălbui, cu puncte negre şi cu capul, plăcile toracice şi ultimele segmente abdominale, de asemenea negre. Sfredelitorul ramurilor atacă peste 150 specii de arbori fructiferi şi forestieri; ramurile atacate se usucă, pomii se degarnisesc de ramuri şi se usucă.

Combatere: Când atacul este slab se recomandă tăierea şi arderea ramurilor; în cazul unui atac puternic, preventiv, în perioada ecloziunii larvelor, se fac tratamente cu insecticide.

Succes!

Ion AnamariaInformatii pe aceeasi tema:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeasi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »