Spanacul este considerat destul de viguros, caci rasadurile si plantele tinere sunt destul de reizstente la frig. Semanati spanacul imediat ce pamantul s-a incalzit si a ajuns la o temperatura de 5-10 °C. Daca doriti sa plantati spanac timpuriu puteti alege unul dintre soiurile Butterfly si Lazio. Pentru soiuri tardive recomand Emilia sau Bordeaux.
Bradul alb (abies alba) este originar din Europa fiind prezent de la Muntii Pirinei, Muntii Alpi si Muntii Carpati. Este un arbore impunator cu inaltimea de 30-60 m cu coroana piramidala, care la exemplarele izolate incepe de la nivelul solului.
Frunzele bradului sunt aciculate, verzi-inchis pe fata, iar pe dos au 2 dungi albicioase. Conurile sunt erecte,cilindrice. Semintele se maturizeaza in septembrie-octombrie si se imprastie pe sol odata cu aripioarele (carpelele). Bradul este o specie de umbra fiind putin rezistent la ger si ingheturi tarzii si este sensibil la seceta, fum si gaze. Prefera solurile profunde.
Se inmulteste prin seminte, butasi si altoire.
Semanatul se face toamna sau primavara cu samanta care se stratifica timp de 1 -2 luni inainte de semanat. Samanta se foloseste asa: se pune in apa timp de 24 de ore, apoi se tine in nisip umed 8 zile pana la pregerminare. Se seamana la adancimea de 1 cm acoperindu-se cu pamant de padure. Semanaturile se umbresc in timpul verii.
Dupa 2 ani se repica la distante de 40/50 cm. Se mai repica de doua sau de trei ori la distante mai mari (1/1 si 2/2 m) pana la plantat. Este indicat ca plantarea sa se faca cu pamant in jurul radacinilor. Se folosesc puieti de 3-6 ani.
brad
Butasirea este mai putin practicata deoarece formarea radacinilor dureaza 8-9 luni. A
Altoirea se executa in sere si rasadnite pe puieti plantati in ghivece, folosind metoda de altoire in placaj.
Bradul alb se foloseste in spatiile verzi, individual, in grupe si masive in zona de coline inalte si de munte si mai putin la campie.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!