No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cand renuntam la o planta?

Ultima modificare: 2010-03-26 | Primul publicat: 2010-03-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cand renuntam la o planta?
Mărimea grădinii este fixă, dar plantele cresc. Unele plante pot ajuge la dimensiuni uriaşe, altele îmbătrânesc şi devin tot mai inestetice. Ce variante ai pentru a le întreţine?

Gradina ingrijita intensiv este intr-o continua schimbare deoarece plantam si sadim plante noi. Astfel vine timpul sa facem o selectie printre plantele mai mari si mai batrane, pentru a le face loc celor noi.

Cel mai bine ar fi sa chemi un profesionist, care poate sa-ti si dea niste bani frumosi pe planta frumoasa dar prea mare pentru gradina ta, si pe urma sa o puna intr-un spatiu mai mare. In zilele noastre exista posibilitatea de a scoate plante (copaci) mai batrane cu radacini si a le replanta in alt loc, cu sanse mari de a se prinde. In activitatile mele gradinaresti anterioare am participat si eu la asemenea activitati: cea mai mare planta pe care am replantat-o a fost un conifer de 12 metri, cu greutatea totala (cu pamant cu tot) de 17 tone!

 

conifere

 

Daca s-a distrus, desparte-te de ea!

 

Unele plante isi dezvaluie frumusetea doar dupa trecerea timpului. Un cedru libanez de 200 de ani este o priveliste care-ti taie respiaratia, iar ienuparul chinezesc isi arata frumusetea de la varsta de 10-15 ani (soiul Keterelii la varsta de 20 de ani are o frumusete magnifica).

Acestea trebuie plantate in asa fel incat sa aiba destul spatiu pentru dezvoltare, ca mai tarziu sa nu trebuiasca sa ne despartim de ele. Exista insa multe plante care odata cu trecerea timpului se uratesc, se raresc, isi pierd frunzele, isi pierd partea de care ne-am indragostit. De asemenea plante, desi suna crud, cel mai bine este sa ne descotorosim. Astfel vom castiga spatiu pentru plante noi, si in consecinta gradina noastra va arata mai bine.

 

arbusti

 

Pomul are rol productiv nu de opera de arta

 

Acest gand, care ii apartine unui fost profesor al meu, este de actualitate fiind potrivit si plantelor decorative. Plantele decorative desi nu sunt roditoare ne imbogatesc sufleteste, si ne impodobesc gradina. Aceasta perioada la unele plante perene este de 1-2 ani, iar la alte plante (arbori, arbusti) poate fi de sute de ani!

Investim mult timp si energie in intretinerea, infrumusetarea gradinii pentru ca ulterior sa ne putem bucura de momente odihnitoare, de recreere, sa ne incarcam sufleteste si sa ne bucuram de dezvoltarea plantelor noastre.

Nu este deloc o cruzime daca in acest scop veti face cateva sacrificii.


Tu ce zici?