No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Buddleia davidii

Ultima modificare: 2010-10-05 | Primul publicat: 2010-10-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Buddleia davidii
Ai vrut mereu sa atragi fluturasi sau albine in gradina ta? Tufisul fluturilor (numit si liliacul de vara) iti garanteaza acest lucru cu frumoasele sale inflorescente, care seamana cu cele de liliac.

Din punct de vedere stiintific, planta poarte numele de Buddleja davidii, sau Buddleia davidii. Aceasta planta este perena, fiind considerata un arbust, desi unii contesta acest lucru.

 

inflorescenta alba de Buddleia

Inflorescenta alba de Buddleia

Nu exista foarte multi crescatori de buddleia davidii, iar caracteristicile exacte sunt greu de precizat cu exactitate. Spre exemplu, dimensiunile pe care le poate atinge depind de calitatea solului si  conditiile care i se ofera, insa de cele mai multe ori ajunge sa aiba intre 15 si 30 de cm in inaltime si o latime de 10-20 de cm. Florile pot avea culoarea purpuriu, roz, rosu sau alb, avand de obicei un "gat" portocaliu in mijloc. Florile se vor mentine pe intreg parcursul verii, frunzele plantei fiind de forma ascutita, - de lance - avand o culoare verde-gri. Acestei plante ii place soarele puternic si solul bine drenat, rezistand bine si in conditii de seceta.

 

Integrarea in cadrul gradinii


Chiar daca nu sunteti interesati sa atrageti fluturii sau pasarile in gradina, puteti folosi floarea pentru a obtine un efect estetic de durata, ea dezvoltand mici grupe de flori de-a lungul plantei. Fiind inalta, poate constitui o alegere extrem de buna pentru a fi amplasata in fundul gradinii, iar pentru un efect visual maxim este indicat sa grupati mai multe plante de acest fel la un loc. Aspectul  "salbatic" le face ideale pentru a fi folosite in cadrul gradinilor rustice.

 

Ingrijire


Adaugati un strat de mulci toamna, apoi ingropati planta pe timpul iernii; va reinnvia primavara cu forte proapete. Florile aflate pe ramurile noi tind sa fie mai mari si mai viguroase, ceea ce te va obliga sa o toaletezi. Pe scurt, aceasta floare trebuie tratata ca si cum ar fi o planta perena obisnuita, nu un arbust.

 

Planta
Planta adulta

Vietati atrase de aceasta floare


Buddleia davidii constituie o atractie pentru fluturasi dar si pentru alte insecte care obisnuiesc sa se hraneasca din nectarul lor. Nu trebuiesc uitate albinele, care nu pot lipsi din acest peisaj salbatic

 

Probleme de raspandire


In unele zone, buddleia davidii este considerata ca fiind daunatoare pentru ca este o planta agresiva. O masura pe care o puteti lua pentru a nu avea probleme in acest sens, este sa nu permiteti semintelor sa se imprastie pe sol.

 

Alte aspecte importante:


Nu confundati buddleia cu ‘Iarba fluturelui' (Asclepias tuberosa). Aceasta din urma este o planta laptoasa, care serveste drept gazda pentru omizi sau fluturii monarh si chiar daca ambele plante sunt supranumite ‘ planta fluturilor', nu sunt inrudite. Varietatea cea mai des intalnita de Buddleia davidii poarta numele de' cavalerul negru', deoarece are frunze purpuriu-inchise, care lasa impresia ca sunt de culoare neagra.


Tu ce zici?