No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Calinul

Ultima modificare: 2010-10-06 | Primul publicat: 2010-10-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Calinul
Denumirea taxonomica a calinului este Viburnum carlesii. Arbustul este originar din Asia de est si este una dintre cele mai parfumate plante. Din fructele calinului, asemanatoare cu cele ale socului, se face un medicament folosit la scaderea tensiunii arteriale.

Caracteristici calin


La maturitate, ajung pana la o inaltime de 120-180 cm. Florile albe primavaratice au un miros intens fiind precedate de boboci roz. Cu timpul florile se transforma in fructe de culoare rosie, care toamna devin inchise la culoare, aproape negre. Frunzele care cad sunt mai rosiatice, dar isi schimba culoarea intr-una purpurie.

Fara nicio indoiala, cel mai important aspect este aroma, calinul fiind una dintre cele mai parfumate flori existente.

Cu siguranta acesti arbusti parfumati isi merita statutul de plante specimen (care se cultiva singure si nu grupate cu alte plante, reprezentand un punct focal al gradinii) in peisajul primaverii, pretandu-se la a fi amplasate  la intrarea in gradina sau pe cararea principala.

 

 

calin cu flori
calin cu flori

Nevoi legate de soare si sol

 

Calinul prefera locuri insorite sau partial umbrite, dezvoltandu-se cel mai bine intr-un sol umed, bine drenat, cu un pH putin mai acid. Poate constitui o sursa de hrana pentru omizile fluturilor de primavara sau a pasarile salbatice, care consuma fructele plantei.

Mugurii se formeaza la inceputul sezonului de crestere. Prin urmare, daca doresti sa tai planta in scopul ornamentale, fa-o doar dupa ce a terminat de inflorit.


Tu ce zici?