No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Bănuţei de grădină: Bellis

Ultima modificare: 2011-06-14 | Primul publicat: 2009-06-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Bănuţei de grădină: Bellis
Este originară din emisfera nordică. Se foloseşte în spaţiile verzi în ronduri, rabate, borduri. Preferă soluri uşoare cu expoziţie însorită, fertile, cu pH neutru.

 

Specii Bellis:


Bellis perenis (Părăluţe, Bănuţei): Planta se prezintă ca o rozetă de frunze spatulate de 5-10 cm înălţime pe care apar numeroase tije florale, terminate cu capitule de 2-4 cm în diametru cu ligule albe cu marginea roşie. În cultură există numeroase soiuri care se deosebesc între ele prin mărimea, forma şi culoarea florilor. Cele mai valoroase aparţin grupei Bellis perenis, şi au flori mari, involte, diferit colorate. Soiuri valoroase: Beethoven cu flori albe, Radar Rouge cu flori roşii, Goliath cu flori de culoare albă, şi Monterosa cu flori de culoare roz.

 

Bănuţei de grădină: Bellis
bellis

 

Cum se înmulţesc Bănuţei ?

 

Bănuţei se înmulţesc atât prin seminţe cât şi vegetativ. Semănatul se face în iulie-august pe straturi în pepiniere, în răsadniţe sau în lădiţe în sere. Plantele răsar după 12-14 zile de la semănat. Când plăntuţele au 2-3 frunzuliţe adevărate se repică pe straturi în pepinieră la 12-16 cm distanţă, în ghivece cu diametrul de 6-7 cm, sau în cuburi nutritive cu dimensiunile de 5x5 cm. Vegetativ se înmulţesc prin despărţirea plantelor după ce au trecut florile (iunie). Metoda se aplică mai ales la soiurile cu plante involte.

Plantele obţinute prin despărţire se trec în ghivece într-un amestec format din pământ de ţelină o parte, mraniţă o parte şi nisip o parte.

În septembrie-octombrie se plantează la loc definitiv la distanţa de 18-24 cm.

 

Lucrări de întreţinere

 

  • prăşile: superficiale pentru distrugerea crustei şi a buruienilor ori de câte ori este nevoie. De regulă se fac 2-3 prăşile.
  • irigarea: imediat după plantare şi ori de câte ori este necesară, cu furtunul sau prin aspersiune.
  • fertilizarea suplimentară: cu îngrăşăminte complexe
  • protejarea peste iarnă: cu un strat subţire de paie sau frunze.

 

Pretenţii faţă de mediu:

 

Sunt plante rezistente la frig şi pretenţioase la lumină. Preferă soluri uşoare cu expoziţie însorite, fertile, cu pH neutru.


Tu ce zici?