No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Busuiocul

Ultima modificare: 2011-05-31 | Primul publicat: 2009-01-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Busuiocul
Deşi pentru vechii romani, busuiocul era simbolul trădării , în Italia a ajuns simbolul iubirii . Tinerele fete purtau o mlădiţă de busuioc în păr pentru a arata că aşteaptă peţitori. In unele regiuni din Italia busuiocul este cunoscut sub numele de „bacia nicola” (care tradus inseamna "Saruta-ma Nicolae"). Se spune că atunci când o femeie primeşte un fir de busuioc de la un bărbat se va îndrăgosti de el pentru totdeauna. În România se crede că atunci când un băiat acceptă o mlădiţă de busuioc de la o fată sunt logodiţi.

Busuiocul: Utilizare în bucătărie


busuioc

 

Busuiocul(Ocimum Basilicum) este bogat, picant, şi uşor piperat, cu arome vagi de menta şi cuişoare. Tradiţional în bucătăria Italiană, Mediteraneeană şi Thailandeză , busuiocul se potriveşte de minune cu usturoiul, lămâia, cimbrul şi asezonează perfect carnea de viţel, peşte, pasăre, fasolea albă, pastele, orezul, roşiile, brânza şi ouăle.

Busuiocul este compatibil cu majoritatea legumelor. Pentru o aroma perfectă folosiţi frunze proaspete de busuic, iar pentru a-l conserva, păstraţi frunzele în ulei de măsline sau congelaţi-le.

 

Busuiocul: Utilizare în medicină


Se spune ca busuiocul are un uşor efect de sedativ. Pentru a face un tonic, cufundaţi câteva frunze de busuioc în vin pentru 2-3 ore. Pentru a ajuta digestia faceti un ceai de busuioc astfel: fierbeţi câteva frunze în apă pentru 5 minute.

 

frunze de busuioc

 

Alte utilizări:

Vara busuiocul face nişte floricele albe. Sunt frumoase în bucheţele. De asemenea sunt aromatice- încearcă-le următoarea dată când faci baie.

Cultivare:

Busuiocul creşte uşor din seminţe. Este foarte sensibil la frig , dezvoltându-se bine în condiţii de căldură şi umezeală. Atinge între 20-60 cm înălţime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase. Se poate cultiva si in ghiveci in adapostul casei.


Tu ce zici?