No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Garoafe - crestere si ingrijire

Ultima modificare: 2010-10-27 | Primul publicat: 2010-10-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Garoafe - crestere si ingrijire
Garoafele de vara sau "chabaud" poarta numele farmacistului Chabaud din Toulon caruia i se datoreaza inceputurile cultivarii ei. Garoafa este originara din Europa de Sud si Africa de Nord.

Garoafa apartine speciei Dianthus caryophyllus care cuprinde mai multe tipuri de garoafe, cum sunt garoafa de sera, care se inmulteste prin butasi si se cultiva numai in spatii protejate, si garoafa de vara (chabaud) care se inmulteste prin seminte, se cultiva afara si infloreste toata vara si toata toamna.

Dianthus are flori parfumate, cu un diametru de 2,5 - 3,7 cm, iar cele mai multe soiuri vor creste pana la 46-61 cm inaltime. Arata grozav intr-un strat de flori, sau intr-o gradina stancoasa, putand fi plantate individual sau un grupuri.

 

Garoafa - inmultire


Dianthus se inmultesc prin samanta sau prin taiere. Semintele pot fi sadite direct in gradina de flori, sau semanate inauntru pentru o transplantare ulterioara. Prefera vremea calda, deci daca le plantezi in exterior, sadeste-le dupa ce solul a inceput sa se incalzeasca primavara.

 

dianthus chinensis

 

Se recomanda un inceput in interior, cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet, astfel vor inflori inca din primul an. Seamana semintele la inceputul anotimpului si acopera-le usor cu pamant, permitand o distanta de 25-30 cm intre plante, desi vor suporta si putina aglomeratie.


Garoafele - cultivare si ingrijire


Garoafele sunt foarte usor de cultivat, preferand un climat rece, soare si pamant bogat, bine drenat. Trebuie udate o data sau de doua ori pe saptamana pe timp de seceta. Nu uita sa adaugi un ingrasamant odata pe luna, si retine ca, dupa ce florile au murit, tulpinile trebuie taiate de la nivelul solului.

 

garoafe



Boli si daunatori:


Boala cea mai de temut care apare la garoafe este fusariosa. Ea se propaga prin contaminarea solului si intra prin radacini in intregul sistem vascular. Se manifesta prin ingalbenirea severa a frunzelor si ofilirea plantei. O alta boala, putrezirea tulpinii se manifesta la plantele tinere, ale caror tulpini se innegresc la baza. Garoafele mai pot fi atacate de rugina si de mucegai cenusiu.

Dintre daunatori il mentionam pe cel mai frecvent: paianjenul rosu.


Tu ce zici?