No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Irigarea gradinii

Ultima modificare: 2010-10-06 | Primul publicat: 2010-10-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Irigarea gradinii
Pastrarea legumele din gradina sanatoase si infloritoare nu este intotdeauna un lucru usor, in mod special in timpul caniculei de vara. Apa este una din elementele cheie pentru mentinerea ritmului de crestere al acestora. Prea multa apa poate duce la moartea plantelor prin saturatie, prea putina apa duce la uscarea plantelor. Este important sa inveti cand, unde si cat de multa apa necesita gradina ta de legume.

Cand trebuie sa udam gradina

 

Irigarea gradinii dimineata ajuta plantele sa se pregateasca pentru zi. Daca locuiesti intr-un climat cald, ar trebui sa-ti uzi legumele inainte de ora 9 dimineata sau cat de repede este posibil. Nu conteaza unde stai, niciodata sa nu-ti uzi legumele in canicula din timpul zilei.

Chiar si daca uiti sa le uzi dimineata, udarea plantelor in caldura din timpul zilei le va face mai mult rau decat bine. Daca locuiesti intr-o zona cu climat uscat ar fi de recomandat sa-ti uzi plantele de doua ori pe zi: dimineata si seara. Cand construiesti o gradina de legume citeste instructiunile de la seminte pentru a invata cata apa necesita fiecare planta in parte. Unele legume au nevoie de mai multa apa decat altele. Majoritatea legumelor nu agreeaza udarea frunzelor, asa ca incearca si fa tot posibilul sa mentii apa la baza plantei.

 

Unde sa udam


Asigura-te ca gradina ta de legume are un sistem de irigare adecvat. De exemplu, plantele necesita drenaj sau un sant in jurul lor pentru exces, pentru a se scurge apa. Aceasta ajuta la prevenirea irigarii excesive, care este aproape la fel de daunatoare ca si irigarea insuficienta. Poti sa-ti faci o gradina de legume pe movile ridicate din sol, astfel excesul de apa se scurge de pe movila sau poti sapa un sant sau o transa in jurul fiecarei plante, astfel incat excesul de apa sa aiba un loc unde sa se scurga.

 

gradina irigata

Cantitatea de apa necesara

 

O data sau de doua ori pe zi, uda baza legumelor si umple zonele de sant care inconjoara fiecare planta cu apa. Legumele vor absorbi aceasta apa in decursul zilei. Foloseste un furtun cu un pulverizator sau o stropitoare pentru a evita zdrobirea plantelor sub presiunea jetului din furtun. Cu un furtun sau pulverizator, daca ai o gradina de marime mica sau mijlocie, va trebui probabil sa iti petreci intre 10-15 minute pentru a uda legumele si scoate afara buruienile. O alta optiune este de a instala un sistem de stropire programata.


Tu ce zici?