Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Pe trunchiul si crengile puietilor dar si pe copacii mai batrani, adesea se poate observa ca, pe locul altoirii, inca nevindecat sau pe scoarta de copac crapata, se dezvolta ciuperci. Cat de toxice sunt ciupercile pomilor fructiferi si, mai ales, ce putem face impotriva lor?
Cea mai mare parte a acestei ciuperci, partea reproducatoare, se dezvolta in trunchiul copacului pe care il umple cu firele radacinii infundand vasele ce transporta hrana. Astfel, partial sau integral, impiedica transportul apei catre frunze. In aceasta situatie, nu este utila nici irigarea, nici fertilizarea. Ciupercile, pe langa faptul ca distrug nutrientii necesari pomului, produc si micotoxina, o substanta care dauneaza plantei, otravind-o.
Compozitia micotoxinei inca nu este bine cunoscuta, cum nu a fost stabilit nici rolul ei in viata plantelor. Micotoxina a fost studiata, mai degraba, pentru efectul pe care il are asupra omului in tratamentele de slabire. Pe radacinile pomilor cu fructe tari se dezvolta o specie de Verticillium, (o microciuperca), care, prin micotoxina produsa cauzeaza ofilirea frunzelor, pierderea elasticitatii. Pentru pomii fructiferi este foarte daunatoare si ciuperca numita Chondrostereum purpureum, care cauzeaza ruginirea frunzelor.
Daca altoii tanarului pom nu se dezvolta, este foarte posibil ca aceasta ciuperca de culoare alba, Schizophyllum commune sa fie de vina dat fiind ca sporii ei au patruns in taietura facuta pentru altoire. Se poate intampla ca acest lucru sa il vedem si in cazul copacilor mai batrani, care au crapat pe alocuri. Aceasta ciuperca este un parazit si se dezvolta in ranile pomilor.
Cum scap de ciupercile pomilor fructiferi?
Taind partile afectate, bolnave si arzandu-le – ar fi o solutie. Zona afectata trebuie data cu var. Se pot stropi pomii cu sulfat de cupru (piatra vanata sau zeama bordeleza). Dar, in primul rand, altoirile trebuie sa se faca in conditii curate, igienice, de catre un specialist, cu un altoi bine pregatit, deoarece daca ciuperca a infectat un copac tanar, acesta nu mai poate fi vindecat.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!