No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum se trateaza ciuperca pomilor fructiferi?

Ultima modificare: 2010-02-12 | Primul publicat: 2010-02-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se trateaza ciuperca pomilor fructiferi?
Pe trunchiul si crengile puietilor dar si pe copacii mai batrani, adesea se poate observa ca, pe locul altoirii, inca nevindecat sau pe scoarta de copac crapata, se dezvolta ciuperci. Cat de toxice sunt ciupercile pomilor fructiferi si, mai ales, ce putem face impotriva lor?

Cea mai mare parte a acestei ciuperci, partea reproducatoare, se dezvolta in trunchiul copacului pe care il umple cu firele radacinii infundand vasele ce transporta hrana. Astfel, partial sau integral, impiedica transportul apei catre frunze. In aceasta situatie, nu este utila nici irigarea, nici fertilizarea. Ciupercile, pe langa faptul ca distrug nutrientii necesari pomului, produc si micotoxina, o substanta care dauneaza plantei, otravind-o. 

ciuperca in scoarta pomului

 

Compozitia micotoxinei inca nu este bine cunoscuta, cum nu a fost stabilit nici rolul ei in viata plantelor. Micotoxina a fost studiata, mai degraba, pentru efectul pe care il are asupra omului in tratamentele de slabire. Pe radacinile pomilor cu fructe tari se dezvolta o specie de Verticillium, (o microciuperca), care, prin micotoxina produsa cauzeaza ofilirea frunzelor, pierderea elasticitatii. 
Pentru pomii fructiferi este foarte daunatoare si ciuperca numita Chondrostereum purpureum, care cauzeaza ruginirea frunzelor.

ciuperca crengilor pomilor fructiferi

 

Daca altoii tanarului pom nu se dezvolta, este foarte posibil ca aceasta ciuperca de culoare alba, Schizophyllum commune sa fie de vina dat fiind ca sporii ei au patruns in taietura facuta pentru altoire. Se poate intampla ca acest lucru sa il vedem si in cazul copacilor mai batrani, care au crapat pe alocuri. Aceasta ciuperca este un parazit si se dezvolta in ranile pomilor.

Cum scap de ciupercile pomilor fructiferi?

ciuperca pomilor fructiferi

 

Taind partile afectate, bolnave si arzandu-le – ar fi o solutie. Zona afectata trebuie data cu var. Se pot stropi pomii cu sulfat de cupru (piatra vanata sau zeama bordeleza). Dar, in primul rand, altoirile trebuie sa se faca in conditii curate, igienice, de catre un specialist, cu un altoi bine pregatit, deoarece daca ciuperca a infectat un copac tanar, acesta nu mai poate fi vindecat.


Tu ce zici?