Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »Castanul comestibil (Castanea sativa) este usor recunoscut datorita fructelor sale cu invelisuri care seamana cu aricii de mare, grupate cate trei si datorita frunzelor sale lucioase, in forma de lance, cu marginile zimtate. Spre deosebire de acesta, castanul salbatic (Aesculus hippocastanum) are un invelis al fructului mai neted si frunze ce pot atinge o latime de 30 cm.
Castanul a fost adus adus in Romania, la sfarsitul secolului al XVI-lea, din vestul Europei, fructele fiindu-i consumate doar de catre cerbi, vite si bineinteles, cai. Pentru multi dintre noi, fructele sale frumoase si netede sunt o amintire a jocurilor cu castane ale copilariei, atestate prima data in 1848, organizate dupa modelul unor jocuri similare din secolul al XV-lea in care se foloseau alune. Cel mai vechi castan din Romania este cel de la Nereju judetul Gorj. Are o circumferinta a trunchiului de peste 6.70 m iar diametrul de 1.90. Se crede ca acest castan are peste 500 de ani.
Cu sau fara invelis, castanele salbatice constituie decoratiuni de toamna uimitoare. Incearca sa umpli un vas rustic decorat cu frunze pe margini sau un cos cu o colectie de castane si coji spinoase. Un astfel de vas reprezinta un aranjament neobisnuit pentru masa, pe cand o castana cu invelisul partial deschis poate juca rolul de suport pentru biletele cu numele si locul fiecarui oaspete la masa; scrie numele oaspetilor tai pe frunze de castan comestibil si introdu-le in despicatura.
![]() |
Castana |
Pe de alta parte, castanele comestibile sunt delicioase, fapt cel mai probabil descoperit de catre romani, care le macinau sub forma de faina. In zilele noastre, le vei gasi prajite in mangaluri cu jar pe strazile oraselor sau preparate sub forma delicioaselor “marrons glaces” in Franta. Daca le prajesti acasa, aminteste-ti sa crestezi intai coaja, altfel vor exploda. Dupa ce ai terminat, castana dinauntru poate fi taiata in bucati sau macinata pentru a fi adaugata la umpluturi, tocane si supe (cea de ciuperci este deosebit de gustoasa) sau poate fi folosita pentru a face ciocolata dulce si tort de castane. De asemenea, pentru sarbatoarea Craciunului se pot combina castanele cu varza de Bruxelles.
Inainte de a incepe sa plantezi castani, aminteste-ti ca ei cresc mult in inaltime – pana la 35 m. Astfel, daca nu ai o gradina mare, cu o padurice, evita complet castanul salbatic si alege in locul sau unul comestibil. Acesta are o inaltime mult mai convenabila si produce flori frumoase la sfarsitul lui iunie si inceputul lui iulie, dupa ce s-a terminat inflorirea la aproape toti ceilalti arbori. Nu stau foarte bine la capitolul autopolenizare, deci va trebui sa plantezi mai multi castani. Retine faptul ca fructele vor putea atinge marimea maxima doar intr-o vara foarte calduroasa, deci nu te baza pe obtinerea unei recolte bogate. De asemenea, castanul dulce este o sursa buna de lemn cand pomul este tanar (intre 10 si 25 de ani). Lemnul este mai flexibil si mai durabil decat cel de stejar, de aceea este mai bun pentru garduri, iar lastarii pentru pari.
![]() |
Castan adult |