No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Migdalele - simbolul bunastarii si sanatatii

Ultima modificare: 2011-05-11 | Primul publicat: 2010-06-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Migdalele - simbolul bunastarii si sanatatii
Extrem de gustoase, migladele au fost pentru mult timp un simbol al bunastarii si sanatatii. Sunt bogate in nutrienti esentiali pentru o sanatate optima. Din punct de vedere botanic, constituie fructele unei specii apartinand familiei Rosaceae, din specia Prunus. Numele stiintific este Prunus dulcis. Migdalul este un copac foios mic, originar din zona muntilor Vestului Asiei.


In timpul sezonului de primavara acest pom fructifer va avea flori de culoare roz-albicios, care se vor transforma in fructe pana la venirea toamnei.

 

 

Migdale
Migdale

 

 

Ca structura, fructul este o drupa; are o singura samanta, numita ‘nuca de migdala', inchisa in coaja dura. Migdalele au o forma ovala sau oblica, culoare maro si masoara aprox .2 cm in lungime si 1 cm in latime, cantarind intre 1 - 1,5 gr.

 

Beneficii pentru sanatate


  • Migdalele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale, precum si multe fito-chimicale care ajuta la pastrarea sanatatii. Acest tip de hrana bine echilibrata ofera protectie impotriva bolilor si a cancerului.
  • Sunt o sursa importanta de energie si alti nutrienti. In special, sunt foarte bogate in acizi grasi mono-saturati cum este acidul oleic si acizii palmitoleici, care ajuta la scaderea ‘colesterolului negativ'. Studiile au scos in evidenta ca dieta mediteraneana, bogata in acizi grasi monosaturati ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronariene si a infarctului prin favorizarea profilului unui sange sanatos
  • Sunt o sursa foarte buna de vitamina E, continand nu mai putin de 25g/100 grame ( 170% din DZR) din aceasta substanta. Vitamina E este un puternic antioxidant solubil gras, necesar pentru mentinerea membranei mucoase la nivel celular si a pileii, protejand-o de actiunea radicalilor liberi.
  • Migdalele nu contin gluten, constituind o alternativa pentru persoanele care manifesta alergie la grau sau sufera de boala celiac.
  • Migdalele sunt ‘livrate' impreuna cu mai multe complexe de vitamina B cum este riboflavin, niacin, thiamin, acidul pantothenic, vitamina B-6, si acid folic. Aceste vitamine functioneaza pe post de co-factori pentru enzime in timpul procesului metabolic care are loc in substratul celulelor
  • Constituie o sursa excelenta de minerale ca potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc si seleniu.
  • Uleiul de migdale este un emolient excelent, ajutand la hidratatrea pielii. Este folosit in gatit si ca un ulei de baza sau de transmitere (carrier or base oil) in medicina traditionala, aromaterapie, si industria cosmetica sau farmaceutica.

Doar o mana de migdale pe zi va furnizeaza necesarul de minerale, vitamine si proteine.

 

Selectarea si depozitarea migdalelor


 

Migdalele pot fi cumparate din magazine pe parcursul intregului an, sub mai multe forme: cu sau fara coaja, sarate, indulcite sau macinate. Incercati sa cumparati migdale neprocesate.

Atunci cand doriti sa achizitionati, cautati fructele de culoare maro deschis, compacte si cu o marime uniforma, ce sunt grele in mana. Nu ar trebui sa aiba crapaturi, urme de mucegai sau miros ranced.

Migdalele invelite inca in coaja pot fi pastrate intr-un loc racoros si uscat penntru mai multi ani. Cele fara coaja trebuie puse spre pastrare intr-un recipient inchis etans, in frigider, pentru a nu rancezi.

 

 

Midgale prajite
Migdale prajite



Utilizarea in bucatarie:


Migdalele sunt de obicei procesate folosind masini pentru decojire. Exista si echipamente pentru uz casnic in acest sens.

 

Sugestii de servire:


  • Pot fi consumate fie in forma bruta, fie sarate sau indulcite. Au un gust specific nucilor, insa dulceag in acelasi timp.
  • Laptele de migdale dulci reprezinta o bautura foarte populara in India si tarile din Sudul Asiei.
  • Pot fi utilizate alaturi de alte nuci in mai multe retete de preparare a orezului si curry-ului din Orientul Mijlociu.
  • Pot fi presarate deasupra deserturilor, in special a inghetatelor si a altor retete pe baza de inghetata.
  • Sunt des utilizate in productia de prajituri, biscuiti, dulciuri si torturi.
  • Folosite in productia de unt de migdale, fiind populare in special printre persoanele cu alergie la migdalele obisnuite.

Tu ce zici?