No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Dulce si ispititor: fructe in ghiveci

Ultima modificare: 2011-06-14 | Primul publicat: 2010-05-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Dulce si ispititor: fructe in ghiveci
Pomii cultivati in ghivece sau butoiase au un trecut indelungat. Acest obicei era la moda in special la familiile de vita nobila sau la burghezii bogati. Cu putina indemanare si rabdare oricine se poate bucura de culesul roadelor proaspete. Si aceasta nu e tot! Primavara, in timpul infloririi, aromele divine si privelistea minunata a micilor pomi in floare ne vor incanta privirea si simturile.

 

Din binecunoscutele si indragitele specii de pomi fructiferi s-au creat niste subspecii ameliorate care se pot cultiva in ghivece si au o statura mica. Dezvoltarea acestora este mai lenta si nu se ramifica atat de mult ca si fratii lor naturali. Totusi, ne putem astepta ca inaltimea lor sa depaseasca 2 m.  Din pacate, pomi pitici care sa aiba fructe mari, nu exista. Insa, gustul fructelor poate fi perfect chiar daca marimea lor nu o atinge pe cea a fratilor lor din gradina in aer liber. Cu putina experienta in tehnica bonsaiului sau a taierii, putem obtine niste pomisori pe placul nostru. De trei ori pe an, noile ramurele se taie la unul sau doi „ochi". La transplantare, radacinile puternice se scurteaza.

 

pomi fructiferi in ghiveci
pomi fructiferi in ghiveci

 

Prunul (Prunus domestica)

 

Pentru cultivarea pe balcon a prunului sa alegem doar speciile autogame. Primavara, odata cu taierea dinaintea inmuguririi, sa ne asiguram ca viitoarea coroana sa nu fie mult prea deasa; partile umbrite se dezvolta mai greu si sunt mai predispuse bolilor. Astfel la venirea toamnei ne vom putea bucura de roadele micilor nostri pomisori.Pofta buna!

 

Visinul (Prunus cerasus)

 

Chiar si pe o terasa semi umbroasa visinul creste frumos. Si in cazul visinului e important sa alegem un soi autogam. Visinul produce muguri florali si roade pe crengute de un an. De aceea, toamna, crengile trecute se vor taia pana la noua ramificatie. Perioada culesului roadelor coapte depinde de fiecare soi.

 

Caisul (Prunus armeniaca)

 

Primavara, caisul in floare ofera o priveliste deosebit de frumoasa. In caz de pericol de inghet nocturn, caisul se acopera cu un material textil, cu hartie sau se transfera in interior. Daca florile sunt vizitate de insecte putine la numar, sa incercam noi insine o polenizare artificiala: cu ajutorul unei pensule subtiri si umezite sa ducem polenul in stigmatul florilor invecinate. Caisele sunt coapte atunci cand au capatat culoarea lor specifica, respectiv atunci cand sunt moi la apasare. Primavara sa nu uitam de taierea de rarire a coroanei.

 

Piersicul (Prunus persica)

 

Piersicul iubeste locurile insorite, dar ferite. Pe timpul iernii, pomisorii se tin in locuri reci, dar feriti de inghet. Se poate determina daca piersicile cu puful lor specific sunt coapte dupa aroma sau consistenta lor. Primavara, crengile care au rodit in sezonul trecut se taie. O specificitate a piersicilor este faptul ca produc atat crengi roditoare cat si neroditoare. La primele, intre doi muguri de frunze se dezvolta un mugur floral roditor, iar la ultimele se produc doar muguri de frunze sau doar muguri florali. Tehnica taierii de curatare se poate invata in cluburile speciale de gradinari sau in scolile de prelucrarea lemnului.

 

O recolta de mere garantata

 

Pomisorul de mar arata foarte bine pe balcon si se dezvolta daca tinem seama de anumite reguli. Daca dorim si recolta bogata de mere, atunci sa tinem impreuna doi sau mai multi pomisori de soiuri diferite. Roadele acestora se vor culege in functie de soi, dar toti trebuie sa aiba aceeasi perioada de inflorire. La achizitionare sa fim atenti ca vergeaua de soi sa stea pe un portaltoi de inaltime mica. La altoire se recomanda ajutorul profesionistilor.

 

Ce sa facem impotriva daunatorilor?

 

Paduchii testosi reprezinta niste daunatori puternici deoarece impreuna cu urmasii lor se ascund pe planta in spatele unor scuturi galbene sau maronii. Cu ajutorul unei pensule, plantele se ung cu ulei vegetal, iar dupa 24 de ore, uleiul se spala cu apa cu sapun.

 

gradina din balcon
gradina din balcon

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura Casa. Mai multe puteti citi in cartea "Gradina din balcon" pe care o puteti comanda aici!


Tu ce zici?