No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Tunderea trandafirilor primavara

Ultima modificare: 2013-05-16 | Primul publicat: 2010-11-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Tunderea trandafirilor primavara
Trandafirii sunt printre arbustii cei mai des cultivati in gradinile cu flori. Ei necesita diferite lucrari de ingrijire, iar una dintre cele mai importante este tunderea lor.

Trandafirii hibrizi si Grandifloras


Dupa sfarsitul iernii, trandafirii hibrizi si grandifloras ajung pana la o inaltime de 8 - 10 metri aratand mai degraba desirati. Puteti taia aceste ramuri de lemn (pe o tufa stabilizata) la 2 - 4 metri, dar in general se lasa   4 - 5 nuiele mari cu o inaltime medie de 3 metri.
Eliminati ramurile mai batrane. Acestea vor declansa cresterea tufei si vor inlatura rupturile bazale de primavara. Acest proces de regenerare este fundamental pentru sanatatea tufei.

 

Trandafirii Floribundas si Polyanthas

 

Floribundas si Polyanthas sunt in general trandafiri expusi in gradina, decat taiati si pusi in vaza. De aceea puteti permite sa ramana mai multe tulpini batrane pentru a creste productia de flori. Taiati apoi aproximativ o treime din cresterea din anul curent si permiteti astfel dezvoltarea mai multor tulpini, decat ati avea dintr-un soi hibrid. Prin natura lor, Floribundas si Polyanthas, produc un numar mare de flori. Lasand un numar mai mare de tulpini se imbunatateste capacitatea de crestere a tufei in asa fel incat sa produca numarul maxim de flori.

 

Trandafir Floribundas
Trandafir Floribundas

 

Trandafirii pitici

 

Cei mai multi trandafiri pitici (de ghiveci) sunt cultivati prin radacini. Nu exista o inmultire prin inmugurire si imbobocire. Taierea trandafirilor pitici este o munca foarte intensiva, iar multi crescatori de trandafiri folosesc o masina de tuns gardul viu pentru ca sa taie varfurile la un metru deasupra solului (inaltime care variaza in functie de soi). Dupa un astfel de tratament, se elimina orice ramurica crescuta si se deschide centrul plantei pentru a imbunatati circulatia aerului.

 

Trandafiri pitici
Trandafiri miniaturali

 

 

Trandafirii de gradina

 

Cand taiati trandafirii de gradina traditionali, nu ii tratati ca pe soiurile moderne hibride sau floribundas. Pentru inflorire maxima, taierea ar trebui sa fie mai mult decat o ingrijirea frivola, in cazul acesta, una exigenta. Taiati doar ramurile crescute in anul precedent. Taiati mladitele noi imediat dupa inflorire si repetati taierea noilor mladite iarna sau primavara devreme.
Cu toate acestea, dupa cativa ani, aceasta practica se face foarte rar pentru o tufa, astfel incat in fiecare an, se taie, ulterior, o parte din cele mai batrane ramuri pentru a incuraja rupturile bazale si deasupra bazei. Pastrarea unui echilibru corect intre cresterea noilor si vechilor ramuri este secretul cresterii trandafirilor traditionali de gradina.

 

Trandafirii cataratori

 

Trandafirii cataratori in general, nu vor inflori abundent, cu exceptia cazului in care, lastarii sunt orientati pe plan orizontal. Se taie lastarii la lungimea stabilita, aproximativ la locul unde acestea sunt putin mai groase decat un creion. Apoi, se taie fiecare tija in partea in care a inflorit, la 5 noduri infrunzite pornind dinspre varf, aproximativ la 1 - 2 centimetri de nuiaua principala. Procesul acesta va determina nuiaua sa infloreasca de-a lungul lungimii sale complete pentru o a avea un aspect spectaculos primavara.

 

Trandafiri agatatori
Trandafiri agatatori

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Cultura trandafirilor".


Tu ce zici?