No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Trandafirul - caracteristici generale

Ultima modificare: 2010-11-15 | Primul publicat: 2010-03-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Trandafirul - caracteristici generale
Trandafirul a fost intotdeauna apreciat pentru frumusetea sa. Vecii greci si romani au vazut in trandafir simbolul iubirii si astfel l-au asociat cu zeitele protectoare Afrodita respectiv Venus. De altfel stim si noi ca trandafirul rosu exprima pasiunea si sunt oferiti doar celei iubite. Dar trandafirul nu este doar expresia dragostei. Tot in Roma un trandafir salbatic era pus pe masa camerei in care se discutau lucruri secrete. De altfel termenul “sub rosa”, sau “sub semnul trandafirului” inseamna un secret de pastrat.

Trandafirii sunt arbusti erecti, urcatori sau taratori cu inaltime cuprinsa intre 0.3-5 m. Au tulpinile acoperite cu ghimpi si frunzele sunt lucioase sau mate. Florile solitare sau grupate in inflorescente sunt foarte diferite ca marime, forma, culoare, miros, numar de petale, perioada de inflorire.

Fructele trandafirilor sunt macesele care se folosesc pentru gem, marmelada, sirop datorita continutului ridicat de Vitamina C.

trandafir

 

Cerintele trandafirilor fata de factorii de mediu

 

Trandafirii sunt plante care cer lumina multa astfel ca se prefera plantarea lor in locuri insorite pentru a asigura arbustului o crestere normala, o inflorire abundenta, si o buna dezvoltare a lemnului. Procentul de avortare a florilor este legat de lumina insuficienta.

In ce priveste caldura valorile optime sunt de 16-18 °C noaptea, 18-20 °C in zilele inorate si 22-24 °C in zilele insorite. In perioada repausului temperatura este bine sa fie cat mai scazuta adica 2-4 °C. Bineinteles ca aceste valori pot fi atinse doar in conditii de sera. Dintre soiurile de trandafiri rezistenti la frig se numara trandafirii de peisaj care rezista pana la -25, -30 °C; trandafirii urcatori Wichuriana, soiuri din grupele Floribunda si unii hibrizi Thea.

Solul trebuie mentinut permanent in stare umeda. Totusi atat excesul de apa cat si seceta sunt nefavorabile trandafirilor. Trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata plantelor, debilitandu-le.

Trandafirii prefera solurile usoare, bogate in humus, fertile. Solurile indicate pentru trandafiri sunt lutoase, lutoase-argiloase, permeabile cu pH intre 5.5-7.5. Este necesara fertilizarea periodica cu gunoi de grajd toamna si ingrasaminte chimice toamna sau primavara.

Trandafirul este atacat in mod frecvent de foarte multe boli si daunatori care cauzeaza pagube radacinilor, tulpinilor, frunzelor si tulpinilor.

 

boli trandafiri

 

 

Bolile trandafirilor sunt: fainarea, patarea neagra, rugina, putregaiul cenusiu, mana trandafirului. Daunatorii sunt paduchii verzi, paduchii testosi, paianjenul rosu, viermele rosu.

 

 

daunatori trandafiri

Tu ce zici?