No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Afine

Ultima modificare: 2010-04-08 | Primul publicat: 2010-04-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Afine
Afinele se obtin, in principal, din flora spontana cu precadere afinisurile de munte. Afinele sunt de fapt bobite mici cantarind intre 1—2.5 g, grupate in ciorchini. Ele au coaja vanata, acoperita cu pruina groasa, albastra. Deoarece sunt niste fructe foarte perisabile, afinele trebuie trebuie pastrare in incaperi racoroase, cu o temperatura de 10—12°C. Se pot pastra circa 4-5 zile

 

In functie de soi si de conditiile climatice ale anului, afinele ajung la maturitate de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie, si se coc pe rand. In tara noastra se cultiva soiuri de afin cu coacere timpurie (Weymoutli, Ivanhoe), mijlocie (Bluecrop, Blueray) si tarzie (Rubel, Pemberton, Coville).

Perioada optima de recoltare a frunzelor de afin, in scopuri terarpeutice, este de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie. Frunzele se recolteaza impreuna cu lastarii, de pe care se detaseaza ulterior. Afinele nu se preseaza, deoarece se innegresc.

 

afine

 

Afinele contin 80-85% apa, 7,0-14,5% zaharuri, 0,56 -1,13% acizi (tartric, malic, citric, benzoic, oxalic, succinic, lactic), 0,36-0,55% substante tanante, 0,5-0,6% substante pectice, 0,62-1,15% proteine pro vitamina A, vitaminele B,  C, acid pantotenic (vitamina B3), vitamina PP, vitamina E, mirtilina, ulei (31% in fructele uscate), antociani, precum si saruri minerale (0,23-0,32 %).

Afinele se consuma proaspete, uscate (deshidratate) sau prelucrate sub forma de suc, compot, sirop, lichior, dulceata, jeleu (peltea), marmelada, afanata. Ele se preteaza bine si la congelare. Se folosesc, de asemenea, la prajituri, creme, spume si alte produse, de cofetarie.

 

placinta cu afine

 

Sucul de afine se mai foloseste in vinificatie, pentru a intensifica culoarea (este colorant natural) si a mari aciditatea vinului de struguri. Datorita acidului benzoic pe care-l contin afinele si care opreste fermentatia, nu se pot folosi singure pentru preparare de cidru.

Pentru ca au un continut ridicat in pectina, care in prezenta acizilor organici favorizeaza gelificarea produselor, afinele se folosesc ca adaos la sucul de mere din care se fabrica marmelada.

Datorita continutului ridicat in substante baetericide (acid citric, acid benzoic) si in taninuri, afinele proaspete sau uscate sunt un puternic antiseptic intestinal, au efect astringent, antidiareic. Afinele au efecte benefice asupra sistemului circulator; se recomanda in ateroscleroza, afectiuni coronariene, sechele de infarct, arterita, sechele de flebita, varice, hemoragii prin fragilitate capilara etc. C. D. Jarwis (1976) arata ca prin consumarea unui pahar cu suc de afine in timpul mesei se previne depunerea calciului pe peretii vaselor sanguine.

 

afine

 

Afinele contribuie la cresterea acuitatii vizuale si amelioreaza vederea nocturna. Afinele au rol de regenerare a celulelor hepatice (tonifica ficatul). Ele au de asemenea, rol hipoglicemiant (antidiabeticj, datorita mirtilinei, care face, sa scada zaharul din sange.

 

Cum se prepara decoctul de afine?

 

Pentru uz intern decoctul se prepara asa: se fierbe 5 minute 1 lingura de fructe uscate de afine in 200 ml apa. Se lasa in repaus timp de 15 minute; se strecoara prin presare si se bea caldut. Pentru un efect maxim se consuma 1-2 cesti pe zi.

Pentru uz extern: Se fierb 1 mana de afine intr-un litru de apa. Se foloseste la clatitul gurii in faringite, stomatite, afte, precum si pentru comprese sau spalaturi locale.

 


Tu ce zici?