No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa protejezi plantele pe timpul iernii

Ultima modificare: 2011-01-21 | Primul publicat: 2008-12-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa protejezi plantele pe timpul iernii
În general , protejarea pe timpul iernii se face încă de la prima zăpadă. Numeroase plante trebuie protejate împotriva frigului: acordaţi prioritate arborilor, arbuştilor , tufişurilor şi tufelor de trandafiri care se află în calea zăpezii aruncate cu lopata la dezăpezit.

Sarea folosită pentru înlăturarea gheţii de la intrare şi de pe cărări este foarte dăunătoare pentru plante, în special pentru peluza, care, sub acţiunea ei , se îngălbeneşte şi se usucă. Cel mai bine e să instalaţi, de jur împrejurul terenului dumneavoastră , pe peluză şi pe plante , în apropierea locurilor de deszăpezire , prelate geotextile cu marginea plastifiată.

Trebuie protejată şi partea inferioară a trunchiurilor arborilor, scoarţa, care devine iarna hrana preferată a rozătoarelor. Există vopsele cu rol protector pe timpul iernii ce conţin substanţe care ţin departe aceste mici mamifere.

Instalaţi parazăpezi acolo unde este necesar, mai ales în jurul tufuşurilor. Deasupra lor vor fi puse prelate geotextile sau ţesături din iută.

 

gradina iarna

 

Tăiaţi benzi în spirală , cu o laţime de 2-3 cm , pentru a obţine o coardă foarte rezistentă cu care să legaţi arbuştii iarna; astfel, îi veţi proteja de greutatea zăpezii.

Nu înlăturaţi prea devreme sistemele de protecţie din timpul iernii. Trebuie aşteptat să dispară orice risc de furtună, îngheţ, polei.

Nu este bine să cădeţi nici în extrema cealaltă, adică să le menţineţi prea mult, pentru că riscă să supraîncălzească plantele. Cel mai bine este să le înlăturaţi într-o zi ploioasă, pentru a nu le expune vegetalele, de la început , razelor puternice ale soarelui.

-Etienne Blouin ABC-ul grădinăritului.


Tu ce zici?