Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
În general , protejarea pe timpul iernii se face încă de la prima zăpadă. Numeroase plante trebuie protejate împotriva frigului: acordaţi prioritate arborilor, arbuştilor , tufişurilor şi tufelor de trandafiri care se află în calea zăpezii aruncate cu lopata la dezăpezit.
Sarea folosită pentru înlăturarea gheţii de la intrare şi de pe cărări este foarte dăunătoare pentru plante, în special pentru peluza, care, sub acţiunea ei , se îngălbeneşte şi se usucă. Cel mai bine e să instalaţi, de jur împrejurul terenului dumneavoastră , pe peluză şi pe plante , în apropierea locurilor de deszăpezire , prelate geotextile cu marginea plastifiată.
Trebuie protejată şi partea inferioară a trunchiurilor arborilor, scoarţa, care devine iarna hrana preferată a rozătoarelor. Există vopsele cu rol protector pe timpul iernii ce conţin substanţe care ţin departe aceste mici mamifere.
Instalaţi parazăpezi acolo unde este necesar, mai ales în jurul tufuşurilor. Deasupra lor vor fi puse prelate geotextile sau ţesături din iută.
Tăiaţi benzi în spirală , cu o laţime de 2-3 cm , pentru a obţine o coardă foarte rezistentă cu care să legaţi arbuştii iarna; astfel, îi veţi proteja de greutatea zăpezii.
Nu înlăturaţi prea devreme sistemele de protecţie din timpul iernii. Trebuie aşteptat să dispară orice risc de furtună, îngheţ, polei.
Nu este bine să cădeţi nici în extrema cealaltă, adică să le menţineţi prea mult, pentru că riscă să supraîncălzească plantele. Cel mai bine este să le înlăturaţi într-o zi ploioasă, pentru a nu le expune vegetalele, de la început , razelor puternice ale soarelui.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!