No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cât de des trebuie udată planta?

: | Primul publicat: 2009-03-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cât de des trebuie udată planta?
Multe flori de cameră sunt distruse din dragoste excesivă manifestată prin administrarea peste măsură a apei. Supradozarea apei are aceleaşi efecte distrugătoare. Excesul de apă elimină oxigenul necesar rădăcinilor, iar acestea se asfixiază şi încep să putrezească. Se întâmplă aşa zisul fenomen de „umezeală blocată” care constituie una din principalele cauze ale pieirii plantelor de apartament.

 

Întrebarea pusă frecvent e „cât de des trebuie udată planta?" Din păcate la această întrebare nu există un răspuns general valabil. Fiecare caz este diferit, şi trebuie formulat în funcţie de: necesităţile speciei, mărimirea şi vigoarea plantei, starea ei de creştere sau de repaus, condiţiile de cameră, anotimpul, tipul pământului în care stă, materialul şi mărimea ghiveciului.

În timpul perioadei de vegetaţie activă care începe primăvara şi durează până spre sfârşitul lunii august, toate plantele necesită să fie udate des, astfel ca pământul din ghiveci să nu se usuce complet niciodată. Dimpotrivă, iarna, când plantele trec printr-un repaus, marcat de încetinirea sau încetarea creşterii, apa se aplică rar şi numai atât cât să nu se usuce prea tare pământul. Plantele care nu prezintă creşteri noi se udă mai puţin.

 

O plantă care este pusă într-un loc însorit sau într-o cameră încălzită, evident, necesită mai multă apă decât una aşezată la umbră sau într-o cameră neîncălzită.

 

Ghivecele din plastic reţin umezeala câteva zile mai mult, în timp ce cele din lut permit o mai bună aerisire a pământului respectiv a rădăcinilor.

 

Cum se apreciză totuşi când trebuie să se ude? Pământul de la suprafaţă trebuie să fie uscat pe 1-2 cm adâncime. În cazul în care pământul este turbă se pipăie cu degetul. Dacă aderă de degete, se mai amână udarea până se usucă puţin. Acest fler al aprecierii nevoii de apă se capătă după oarecare experienţă.

 

Este mai bine să se ude rar şi pătrunzător decât des şi cu câţiva stropi de apă. În al doilea caz, pământul este permanent ud la suprafaţă, dar în profunzime se întâmplă cu totul invers.

 

Atunci când apa se scurge prin orificiul ghiveciului înseamnă că pământul este foarte uscat.Acest lucru se evaluează şi prin evaluarea în mâini a greutatăţii ghiveciului. În acest caz, ghiveciul cu planta trebuie cufundat într-o cadă sau lighean cu apă până ce pământul se îmbibă cu apă.

La azalee, orhidee, ferigi această operaţie trebue făcută în mod regular, deoarece ele au un sistem radicular foarte fin ce nu suportă uscăciunea pământului şi reacţionează rapid prin defoliere, căderea bobocilor şi uscarea planei. Important este ca ghiveciul să nu fie lăsat prea mult în apă. După o asemenea cufundare, plante nu mai trebuie uscată curând.

 

O altă întrebare pusă este: cum este mai bine să se ude: de sus prin turnarea apei în ghiveci sau de jos cu apa din farfuria pe care este aşezat ghiveciul. Decizia este luată în fucţie de specie. Cele mai multe plante se udă de sus, situaţie în care apa pătrunde repede iar substanţele nutritive sunt mai bine repartizate în pământ.

Udarea de jos (infiltraţie) este cu mult mai lentă şi transportă sărurile minerale la suprafaţă unde rămân sub formă de sedimente albe. În asemenea cazuri se impune udarea din când în când (1-2 luni) de sus cu apă multă pentru spălarea sărurilor.

 

În privinţa calităţii, apa de ploaie de departe este cea mai bună, la care trebuie să se recurgă atunci când există posibilităţi de captare a ei.

 

De asemenea nu trebuie uitat că temperatura apei are foarte mare importanţă. Ea va fi aceeaşi cu temperatura camerei în care stau plantele. De aceea undeva într-un loc ascuns, se vor ţine sticle sau alte vase pline cu apa ce va fi folosită la udare.

 

Pentru pareri, opinii si mai multe detalii intrati pe forumul Infogradina.ro!

 


Tu ce zici?