No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Bujorul

Ultima modificare: 2010-09-24 | Primul publicat: 2010-09-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Bujorul
Bujorul este simbolul vitalitatii si aminteste de inceputurile medicinii, cand radacinile sale erau folosite la prepararea unor medicamente cu actiune analgezica. Bujorul este floare nationala in China, unde este un simbol al prosperitatii si al onoarei. 

Bujorii sunt plante perene care provin din sudul Europei (cei comuni) si din China (bujorul chinezesc). Bujorii sunt plante cu un ritm de crestere rapid. Ei produc flori pline de culoare de primavara tarziu pana spre inceputul verii, intr-o gama larga de culori precum alb, rosu, purpuriu, galben, si trandafiriu.

Inmultirea bujorilor

 

Bujorul se inmulteste prin divizarea tufei. Cand muti o planta din tufa, asigura-te ca are cel putin un cuplu de bulbi. Fiecare bulb va da nastere la o noua planta de bujor.

 

Bujor Alb
Bujor Alb

 

Cum sa cultivi tufele de bujor

 

Bujorilor le plac terenurile insorite cu sol bogat, bine drenat, fiind indicat ca in fiecare toamna sa adaugi ingrasamant si gunoi de grajd bine putrezit inainte de plantare. Bulbii se planteaza la 2,5 - 5 cm adancime, cu o distanta intre plante de minimum 60 - 90 cm.

Plantele vor creste destul de repede si infloresc de primavara pana toamna tarziu. Asigura-te ca primesc apa in timpul perioadelor de seceta si aplica un ingrasamant universal adecvat de cateva ori pe an, de preferinta unul bogat in fosfor, cu doua saptamani inainte de inflorire.

Florile de bujor sunt dese; daca arata prea stufoase, taie si rareste pentru a imbunatati circulatia aerului. Aceasta va ajuta bujorul sa evite diverse boli.

Abundenta frunzelor si florilor poate determina plantele sa se lase in jos, stricand frumusetea florii, deci asigurati-va ca sustineti planta cu araci de gradina sau inele metalice. Toamna, tunde tufele. Daca au fost bolnave, tunde-le pana la nivelul solului, inlaturand orice frunza sau lujer bolnav.

Toamna, adauga un invelis de strat protector in regiunile unde stratul de zapada este subtire sau nu exista.

Dupa cativa ani, palcurile de radacini pot deveni prea compacte si se cere dezgroparea si rarirea lor; un semn care ne arata necesitatea raririi este floarea de bujor tot mai mica.

 

Bujorul: boli si daunatori

 

Printre daunatorii frecventi intalniti la bujori se numara: tripsul, paianjenul rosu si melcii

Exista totusi multe boli ale plantelor (produse de ciuperci parazite) care pot afecta planta, cum ar fi putregaiul, patarea bruna a frunzelor si tulpinii, rugina, mucegaiul cenusiu si patarea inelara a bujorului sau viroza. Trateaza florile din timp cu un fungicid la inceputul anotimpului, inainte ca boala sa apara, repetand aplicatiile asa cum este indicat pe eticheta produsului.

 

bujori
Bujori

 

Bujorii - intrebuintari medicinale


Vechii chinezi utilizau parti ale tufelor de bujori in special radacinile, pentru tratamentul febrei, crampelor musculare, afectiunilor hepatice, arterosclerozelor, hepatitelor si chiar si a sindromului premenstrual!

Desi vechile culturi au utilizat bujorii in tratamente, ea este catalogata ca o planta otravitoare.


Tu ce zici?