Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Genul Cordyline cuprinde specii ce se deosebesc mult ca aspect şi cerinţe dat fiind originea lor foarte diferită. Dintre caracterele comune se remarcă rădăcinile albe, adesea cu umflături, tulpina rizomatoasă subterană din care cresc lăstari de la baza plantei. Cordyline vine din grecescul "kordyle" ce înseamnă măciucă. Planta este originară din Australia, Noua Zeelandă, Madagascar, Brazilia.
Specii şi cultivaturi
Cordyline terminalis
Provine din Asia tropicală. Tulpina atinge înălţimi de 60-80 cm şi este lipsită de ramificaţii laterale. Frunzele largi (10 cm), în formă de lance, sunt aşezate în spirală. Lungimea lor măsoară 30-40 cm, uneori chiar mai mult. Culoarea intensă şi strălucitoare cuprinde roşul, carminul, rozul şi galbenul.
cordyline terminalis
cordyline terminalis
Cordyline australis
Este originară din Noua Zeelandă.Tulpina suplă, fără ramificaţii laterale, îşi păstrează întotdeauna buchetul de frunze din vârf. Acestea au lungimea de 60-70 cm şi lăţimea de 3-5 cm, sunt ascuţite, frumos arcuite, colorate verde strălucitor. Prezintă, însă, numeroase cultivaruri cu frunzele mai mult sau mai puţin striate sau bordate de purpuriu, roz sau alb. Vara, planta formează paniculi mari cu flori albe parfumate, urmate de fructe sferice tot de culoare albă.
cordyline australis
cordyline australis
Biologia şi exigenţele ecologie ale Cordylinei
Cordiline este o plantă cu creştere lentă ce rezistă vine la condiţiile de cameră. Exigenţele faţă de căldure diferă în raport cu locul de baştină. Cordyline terminalis necesită iarna temperaturi de cel puţin 14-15 °C, pe când Cordyline indivisa, dimpotrivă, spaţii mai răcoroase (10-12 °C, cel mult) care să-i asigure un uşor repaus. Toate speciile preferă lumina din belşug (fără soare direct), pentru a putea să-şi exprime întreg potenţial coloristic. Apa se administrează în cantităţi moderate, dar regulat.
Înmulţirea Cordylinelor
C.terminalis se înmulţeşte uşor prin separarea lăstarilor care apar la baza plantei mamă şi înrădăcinarea lor pe substrat de turbă cu nisip.
Toate speciile se înmulţesc fie prin marcotaj aerian, fie prin butaşi de vârfuri sau fragmente de tulpină. Aceste înmulţiri se practică spre sfârşitul iernii, pentru a se profita de sezonul de vară la fortificarea plantelor.
Înmulţirea poate fi făcută şi prin seminţe aduse de la locurile de baştină. Semănatul se execută la începutul primăverii, pe un substrat alcătuit din nisip şi pământ de frunze. Germinarea are loc la 20-22 °C. Răsadurile se repică direct în ghivece.
Cum se ingrijesc Cordylinele ?
Cordiline nu pretinde îngrijiri speciale. Vara, necesită umbrirea în locurile însorite la amiază. Spălarea frunzelor trebuie făcute pentru menţinerea în stare curată. Fertilizarea se aplică de 1-2 ori pe lună, numai vara, cu soluţii în concentraţie de 0.2 %.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!