No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cordyline

Ultima modificare: 2010-11-18 | Primul publicat: 2009-08-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cordyline
Genul Cordyline cuprinde specii ce se deosebesc mult ca aspect şi cerinţe dat fiind originea lor foarte diferită. Dintre caracterele comune se remarcă rădăcinile albe, adesea cu umflături, tulpina rizomatoasă subterană din care cresc lăstari de la baza plantei. Cordyline vine din grecescul "kordyle" ce înseamnă măciucă. Planta este originară din Australia, Noua Zeelandă, Madagascar, Brazilia.

 

Specii şi cultivaturi

 

 

Cordyline terminalis

Provine din Asia tropicală. Tulpina atinge înălţimi de 60-80 cm şi este lipsită de ramificaţii laterale. Frunzele largi (10 cm), în formă de lance, sunt aşezate în spirală. Lungimea lor măsoară 30-40 cm, uneori chiar mai mult. Culoarea intensă şi strălucitoare cuprinde roşul, carminul, rozul şi galbenul.

 

Cordyline
cordyline terminalis

 

Cordyline
cordyline terminalis

 

Cordyline australis

Este originară din Noua Zeelandă.Tulpina suplă, fără ramificaţii laterale, îşi păstrează întotdeauna buchetul de frunze din vârf. Acestea au lungimea de 60-70 cm şi lăţimea de 3-5 cm, sunt ascuţite, frumos arcuite, colorate verde strălucitor. Prezintă, însă, numeroase cultivaruri cu frunzele mai mult sau mai puţin striate sau bordate de purpuriu, roz sau alb. Vara, planta formează paniculi mari cu flori albe parfumate, urmate de fructe sferice tot de culoare albă.

 

Cordyline
cordyline australis

 

 

Cordyline
cordyline australis

 

Biologia şi exigenţele ecologie ale Cordylinei

 

Cordiline este o plantă cu creştere lentă ce rezistă vine la condiţiile de cameră. Exigenţele faţă de căldure diferă în raport cu locul de baştină. Cordyline terminalis necesită iarna temperaturi de cel puţin 14-15 °C, pe când Cordyline indivisa, dimpotrivă, spaţii mai răcoroase (10-12 °C, cel mult) care să-i asigure un uşor repaus. Toate speciile preferă lumina din belşug (fără soare direct), pentru a putea să-şi exprime întreg potenţial coloristic. Apa se administrează în cantităţi moderate, dar regulat.

 

 

Înmulţirea Cordylinelor

 

C.terminalis se înmulţeşte uşor prin separarea lăstarilor care apar la baza plantei mamă şi înrădăcinarea lor pe substrat de turbă cu nisip.

Toate speciile se înmulţesc fie prin marcotaj aerian, fie prin butaşi de vârfuri sau fragmente de tulpină. Aceste înmulţiri se practică spre sfârşitul iernii, pentru a se profita de sezonul de vară la fortificarea plantelor.

Înmulţirea poate fi făcută şi prin seminţe aduse de la locurile de baştină. Semănatul se execută la începutul primăverii, pe un substrat alcătuit din nisip şi pământ de frunze. Germinarea are loc la 20-22 °C. Răsadurile se repică direct în ghivece.

 


Cum se ingrijesc Cordylinele ?

 

Cordiline nu pretinde îngrijiri speciale. Vara, necesită umbrirea în locurile însorite la amiază. Spălarea frunzelor trebuie făcute pentru menţinerea în stare curată. Fertilizarea se aplică de 1-2 ori pe lună, numai vara, cu soluţii în concentraţie de 0.2 %.

 

 


Tu ce zici?