No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Rani provocate de inghet

Ultima modificare: 2010-03-19 | Primul publicat: 2010-03-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Rani provocate de inghet
In ultimele decenii, inaltimea trunchiurilor pomilor fructiferi a scazut dar importanta tulpinii nu s-a diminuat in dezvoltarea acestora. Tulpina sanatoasa are functii neschimbate si deosebit de importante. Cum sa protejam tulpina pomilor de daunele care pot fi provocate de inghet?

Tratarea ranilor provocate de inghet este foarte importanta deoarece, an de an, in tulpina netratata, se pot dezvolta si se pot inmulti daunatori.

Prin tulpina sunt transportate, spre coroana, substantele nutritive pe care radacina le ia din sol, dizolvate in apa; tot tulpina este cea care, dupa incheierea procesului de asimilare, duce, de data aceasta, dinspre frunze spre radacina substantele nutritive pe care, aceasta, le depoziteaza, pentru scurt timp.

articole
Pe de alta parte, tulpina tine si fixeaza coroana mare si grea. Toate acestea demonstreaza faptul ca trebuie sa i se acorde o atentie mai mare ingrijirii tulpinii, pastrarii sanatatii sale. Iernile lungi, grele si foarte friguroase au, ca efect asupra tulpinii pomilor, producerea unor rani din cauza gerului. Acestea se prezinta, la inceput, ca niste crapaturi pe verticala dar, primavara, cand tulpina pomului se ingroasa, ranile se deschid si iese la suprafata partea interioara a tulpinii.

O asemenea rana netratata, se dezvolta din ce in ce mai mult pentru ca tulpina nu are capacitatea de regenerare atat de mare incat sa tina pasul cu ritmul de crestere si ingrosare al acesteia. Pe rana deschisa, in foarte scurt timp, apar paraziti, ciuperci mai mari sau mai mici, care distrug tesutul tulpinii in asa masura ca starea pomului se degradeaza si, dupa cativa ani, moare.

Ranile provocate de ger trebuie tratate imediat ce apar. Mai demult, impotriva inghetului se folosea, ca mijloc de aparare, varuirea tulpinii. Din pacate, o asemenea masura a avut ca efect secundar faptul ca in partea varuita, tulpina pomului nu reusea sa se incalzeasca deloc de la razele, si asa slabe, ale soarelui, astfel incat, intre temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii, nu mai existau diferente sesizabile. Varuirea ar putea fi o solutie dar, numai cu conditia ca, stratul de var, sa fie extrem de subtire. Daca, totusi, s-au produs rani, acestea trebuie taiate cu un cutit foarte ascutit, de jur imprejur si apoi intreaga suprafata se va acoperi cu o pasta care va asigura inchiderea ranii. Ranile mai vechi, aparute in urma inghetului, se vor dezinfecta, mai intai, cu ulei special pentru pomi si, apoi, acoperite cu pasta sau cu vopsea de ulei.


Tu ce zici?