No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Cum se tunde abelia?

Ultima modificare: 2010-04-21 | Primul publicat: 2010-04-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se tunde abelia?
De ce se recomanda taierile pentru abelie? Pentru a incuraja productia anuala si cresterea noilor lastari. In urma tunderilor se indeparteaza si lemnul batran care nu mai face flori.

Plantele se taie astfel:

  • Abelia floribunda: primavara tarziu si vara, dupa inflorire
  • Abelia chinensis: primavara devreme
  • Abelia x grandiflora: primavara devreme
  • Abelia schumannii: primavara devreme

 

Taierea de formarea abeliei


Taiati plantele pentru a le ajuta sa creasca dense, cu lastari puternici de la nivelul solului. Dupa plantare, taiati orice crestere slaba sau vatamata.Taiati lastarii ramasi pana la aproximativ o treime din lungimea lor Acest lucru va incuraja noi lastari sa creasca de la baza plantei, stabil indu-se astfel forma ei.

 

Taierea de intretinere


Abeliile produc de obicei noi lastari de la baza sau din partea de jos a tulpinilor .Taierea anuala regulata, prin care se indeparteaza unele tulpini mai vechi, le va face loc sa creasca noilor lastari. Dupa inflorire, taiati cam un sfert din tulpinile cele mai batrane.Taiati-le fie pana la un mugure sanatos, fie pana la nivelul solului, indepartati orice lastar subtire, firav. inlaturati tulpinile afectate de inghet, primavara tarziu.

 

Taierea de remediere

 

Daca abeliile nu sunt taiate cativa ani, vor produce numeroase tulpini firave, scurte, subtiri si flori mai putine si mai mici. Primavara, taiati toate tulpinile de la o lungime de 15 pana la 20 cm fata de nivelul solului. Vara, taiati pana la o treime din lastarii cei mai firavi si subtiri, pentru a preveni supraaglomerarea.

 

Sfaturi pentru taierea Abeliei !

  • Nu taiati plantele care infloresc tarziu imediat dupa inflorire, pentru ca noii lastari vor fi grav afectati iarna de inghet.
  • Folositi urmatoarele unelte: fierastrau mic de taiere, foarfeca cu maner lung, si foarfeca cu maner scurt
  • Majoritatea speciilor de abelia se tund primavara devreme.

 

abelia
abelia


Tu ce zici?