No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Albastrelele: crestere si ingrijire

Ultima modificare: 2010-09-21 | Primul publicat: 2010-05-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Albastrelele: crestere si ingrijire
Albastrele (Centaurea cyanus) mai au si alte denumiri precum: albastrite, floare-vanata, vinetica-de-camp, zglavoc si altele. Florile sunt de obicei de un albastru stralucitor, uneori insa pot fi si de alte culori: albe, roz, rosu, maro si roz.

Albastrele cresc pe tulpini subtiri in toate directiile si ating o inaltime de 30-90 cm. Cu ani in urma era la moda folosirea albastrelelor la butoniera. Albastrelele se pot folosi la aranjamentele florale proaspete, aranjamente uscate sau la alcatuirea buchetelor.

 

buchet_cu_albastrite_400
Buchet de flori cu albastrele

 

Cum se inmultesc albastrelele?

 

Albastrelele se inmultesc prin seminte. Ele pot fi semanate direct in gradina sau in sera a fi transplantate mai tarziu. Daca le plantezi in gradina, seamana semintele la inceputul primaverii. Rasadurile de interior trebuie transplantate cu aproximativ patru saptamani inainte de ultimul inghet. Pot fi semanate toamna, in special in zonele mai calde. Plantatiile de toamna ar trebui sa fie protejate de frigul extrem.

 

Cum se cultiva albastrelele?


Cartile te vor informa ca aceste plante iubesc expunerea la soare. Dar un gradinar iti poate spune din experienţa, ca acestea se dezvolta mai bine in partea de nord a gradinii. Le plac soluri medii si tolereaza solul uscat si drenat. Adauga ingrasamant o data pe luna.

Odata ce s-au dezvoltat, albastrelele vor produce o explozie de flori, apoi productia florala va incetini. Florile vor continua sa apara lent, intr-un ritm regulat, chiar si dupa inghet. Chiar daca sunt plante anuale, ele sunt destul de rezistente la frig.

 

Boli si daunatori:

 

Albastrelele sunt oarecum rezistente la insecte si boli. Pot fi atacate de putregaiuri si mucegaiuri in anotimpul umed. Daca apar problemele legate de insecte sau boli trateaza-le din timp cu substante organice sau chimice impotriva insectelor si cu fungicid.