No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Albastrelele

Ultima modificare: 2010-10-05 | Primul publicat: 2009-06-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Albastrelele
Genul Centaurea cuprinde peste 350 specii, majoritatea perene. Este originara din nordul Africii. Albastrelele se utilizeaza in special in spatiile verzi ca pete de culoare marginite de specii cu talie mica sau pentru flori taiate.

 

specii de Centaurea:


Centaurea cyanus (albastrelele): Planta erbacee cu tulpina ramificata, muchiata si frunzele liniar-lanceolate dispune altern pe tulpina si la baza grupate in rozeta. are flori de culoare albastra, dispuse in capitule solitare in varful tulpinilor care ajung la 80-90 cm inaltime. intreaga planta este acoperita de perisori fini. in cultura exista numeroase soiuri divers colorate (albe, roz, rosii) cu flori simple sau involte, de inaltimi diferite.

 

 

Albăstrelele
centaurea cyanus

 

 

Centaurea moschata: se cultiva pentru flori taiate. inflorescentele sunt mai mari ca la Centaurea cyanus si florile placut mirositoare. are inaltimea de 60-80 cm, tulpinile rigide, ramificate. in cadrul acestei specii se remarca soiul Cameleon cu flori de culoare roz.

 

 

Albăstrelele
centaurea moscata

 

 

Centaurea americana Nutt: Este mai inalta decat speciile anterioare si nu are perisoare.

 

Albăstrelele
centaurea americana

 

Cum se cultiva albastrelele?

 

se inmulteste prin seminte. Deoarece suporta greu repicatul, semanatul se face in camp in a doua jumatate a lunii aprilie. Centaurea cyanus se poate semana in teren deschis si toamna in septembrie. Dupa rasarire se racesc la 20-45 cm in fuctie de soi. semanatul se face in teren arat la 25 cm din toamna.

 

 

Cum se intretin albastrelele?

 

  • prasile: pentru distrugerea crustei, asigurand in sol un regim normal de apa, aer si caldura.
  • fertilizarea suplumentara: cu ingrasaminte complexe dizolvate in apa de udare in concentratie de 0.1-0.3% sau solide administrand 12-15 grame azotat de amoniu, 10-12 grame supersfotat si 5-9 grame sare potasica la m² dupa care se uda cu furtunul sau prin aspersiune.
  • irigarea: ori de cate ori este necesar
  • protejarea semanaturilor din toamna: cu un invelis subtire de frunze sau paie.

 

Pretentii fata de conditiile de mediu:

 

albastrelele cer sol luto-nisipos, adanc lucrat din toamna, cu expozitie insorita si pH usor acid. in locurile umbrite nu dau rezultate bune. La umezeala mare putrezesc.


Tu ce zici?