Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Genul Centaurea cuprinde peste 350 specii, majoritatea perene. Este originara din nordul Africii. Albastrelele se utilizeaza in special in spatiile verzi ca pete de culoare marginite de specii cu talie mica sau pentru flori taiate.
specii de Centaurea:
Centaurea cyanus (albastrelele): Planta erbacee cu tulpina ramificata, muchiata si frunzele liniar-lanceolate dispune altern pe tulpina si la baza grupate in rozeta. are flori de culoare albastra, dispuse in capitule solitare in varful tulpinilor care ajung la 80-90 cm inaltime. intreaga planta este acoperita de perisori fini. in cultura exista numeroase soiuri divers colorate (albe, roz, rosii) cu flori simple sau involte, de inaltimi diferite.
Centaurea moschata: se cultiva pentru flori taiate. inflorescentele sunt mai mari ca la Centaurea cyanus si florile placut mirositoare. are inaltimea de 60-80 cm, tulpinile rigide, ramificate. in cadrul acestei specii se remarca soiul Cameleon cu flori de culoare roz.
se inmulteste prin seminte. Deoarece suporta greu repicatul, semanatul se face in camp in a doua jumatate a lunii aprilie. Centaurea cyanus se poate semana in teren deschis si toamna in septembrie. Dupa rasarire se racesc la 20-45 cm in fuctie de soi. semanatul se face in teren arat la 25 cm din toamna.
Cum se intretin albastrelele?
prasile: pentru distrugerea crustei, asigurand in sol un regim normal de apa, aer si caldura.
fertilizarea suplumentara: cu ingrasaminte complexe dizolvate in apa de udare in concentratie de 0.1-0.3% sau solide administrand 12-15 grame azotat de amoniu, 10-12 grame supersfotat si 5-9 grame sare potasica la m² dupa care se uda cu furtunul sau prin aspersiune.
irigarea: ori de cate ori este necesar
protejarea semanaturilor din toamna: cu un invelis subtire de frunze sau paie.
Pretentii fata de conditiile de mediu:
albastrelele cer sol luto-nisipos, adanc lucrat din toamna, cu expozitie insorita si pH usor acid. in locurile umbrite nu dau rezultate bune. La umezeala mare putrezesc.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!