No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cobea - crestere si ingrijire

Ultima modificare: 2010-09-21 | Primul publicat: 2010-09-20
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cobea - crestere si ingrijire
Cobea este o planta remarcabila. Arata bine atat in gradina cat si in ghivece suspendate. Infloreste de vara pana toamna iar florile sunt mari, in forma de clopot. In ceea ce priveste coloritul, ele pot fi albe, roz, trandafirii, portocalii si violet. Florile tinere au miros de mosc, iar cele mature de miere.

Cobea este o planta cataratoare. Unele soiuri cresc pana la 6 m intr-un sezon, daca au un gard sau un spalier pentru sustinere. Unii le planteaza in ghivece, pe terase sau verande, si le lasa sa atarne.


Cum se inmulteste cobea?


Cobea se dezvolta din seminte. Perioada de crestere este lunga. Pentru zonele mai friguroase se recomanda initial semanarea in sera. In regiunile cu anotimpuri calduroase mai lungi, cobea poate fi plantata direct in gradina.

 

floare de cobea
Floare de Cobea

 

Plantati semintele la inceputul sezonului si acoperiti-le cu un strat de pamant de 1 cm grosime. Pastrati pamantul umed pe perioada germinarii. Semintele incoltesc in 10-14 zile. Pentru o incoltire mai rapida, este recomandata utilizarea unor covorase speciale, incalzite.

Transplantati rasadurile de cobea in gradina dupa ultimul inghet din regiune. Asezati-le la distante de 20-25 cm. Folositi un ingrasamant pentru a maximaliza potentialul de crestere. Se dezvolta bine si daca sunt putin mai ingramadite. Daca le plantati in ghivece suspendate, le puteti aseza mai apropiate.

 

Cum se ingrijeste cobea?


Cobea se adapteaza la o mare varietate de soluri. Pentru a-si atinge potentialul maxim de dezvoltare, este recomandat un pamant roditor, bogat in materie organica. Solul ar trebui sa aiba drenaj bun. Adaugati ingrasamant la plantare, si ulterior o data pe luna.

Odata ce cobea a prins radacini, se devolta rapid. Este important sa le udati in perioadele de seceta ca sa creasca repede si sa produca flori mari si frumos colorate. Cobea este o planta anuala. Va cadea prada inghetului.

 

cobea

Boli si daunatori:


Cobea are rareori probleme legate de insecte sau boli. Daca apar totusi astfel de probleme, tratati din timp cu insecticide si fungicide organice sau chimice.


Tu ce zici?