No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Narcisa de hartie

Ultima modificare: 2010-09-30 | Primul publicat: 2010-09-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Narcisa de hartie
Narcisa de hartie este o planta deosebita. Are un parfum puternic, flori de culoare alb pur in forma de trompeta. Narcisa este originara din zona mediteraneana.  

Nativa din Europa si Asia, narcisa este cultivata peste tot in lume. Narcisa de hartie este o specie de dimensiuni mici a genului Narcissus - celelalte specii de narcise albe şi cele galbene (Narcissus jonquilla) ating dimensiuni mai mari.

Dimensiunea mica a narciselor albe este compensata prin parfum si farmec. Pentru niste flori mici, acestea sunt extrem de populare. Aceste flori ce infloresc primavara pot fi cultivate la fel de bine ca plante de interior. Cultivarea lor in interiorul casei aduce lumina si parfum unei zile triste de iarna. In general au culoare alba, dar uneori pot fi si galbene.

 

narcise de hartie
Narcise de hartie

 

Cum sa cultivi narcisele de hartie in interior


Cea mai populara metoda de a creste narcisele albe este sa le fortezi sa infloreasca in timpul iernii. Umple un castron, o oala sau un recipient putin adanc cu pietre decorative. Poti sa pui si pietre netede, pietris sau chiar pamant. Pune bulbii de narcisa peste pietre, impingandu-i usor in jos doar pana cand bulbii vor sta in pozitie dreapta. Pune mai multi bulbi, unul langa altul. Nu te ingrijora in privinta aglomerarii.

Adauga apa doar la partea de jos a bulbului. Daca apa acopera bulbul prea mult, acesta poate putrezi. Aseaza-i apoi intr-un loc intunecos, rece pentru una sau doua saptamani. Cand incepe sa prinda radacini, si planta rasare din bulb, muta vasul intr-o camera puternic luminata. Peste patru-sase saptamani, narcisele tale vor fi inflorite.  Planteaza-le pe rand, ca sa ai vase de narcise albe inflorite tot timpul iernii!

Dupa inflorire, taie florile si tulpinile. Nu taia frunzele. Pune-le la o fereastra insorita si muta-le afara cand vremea permite. Va dura doi sau trei ani inainte ca sa infloreasca din nou. Trebuie sa isi "reincarce" bulbii cu hrana.

narcise de hartie cultivate in interior
Narcise de hartie cultivate in interior

 

Cum sa cultivi narcise de hartie afara

 

Narcisele cresc din bulbi. Planteaza bulbii in gradina toamna. Alege un loc insorit, desi narcisa de hartie tolereaza si umbra partiala. Bulbul depoziteaza toate substantele nutritive pentru ciclul vegetal de anul urmator. Adaugand putin fertilizant vei ajuta bulbul sa absorbe nutrimente pentru a putea produce flori anul urmator. Adauga mulci in jurul florilor pentru a le face mai atractive si pentru a le proteja de buruieni.

Narcisele de hartie arata frumos daca sunt plantate in manunchi. Se dezvolta bine si daca plantele sunt sadite mai des.


Tu ce zici?