Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Aceasta este o tehnica care imita conditiile pe care bulbii le vor intalni afara, in gradina. Folositi aceasta metoda pentru a pacali bulbii dumneavoastra preferati, astfel, acestia vor inflori mai repede.
Racirea bulbilor
Majoritatea bulbilor au nevoie de o perioada de racire sau de un tratament impotriva frigului, pentru a inflori cu succes. Multitudinea de tipuri de bulbi au nevoie in parte de o diferita perioada de racire (in general, intre 12 si 16 saptamani). Atata timp cat sunt lasati la racit o perioada minima din cea de care au nevoie, majoritatea bulbilor vor inflori fara probleme.
Bulbi la calit
Pentru a se raci, bulbii au nevoie de un loc racoros si intunecat, unde temperaturile sa fie cuprinse intre 0 si 10 °C (intre 4 - 7 °C este cea mai potrivita temperatura). Un garaj neincalzit sau o pivnita sunt locurile perfecte. Structurile reci si pervazurile sunt si ele potrivite, atata timp cat acoperiti recipientele cu frunze uscate sau cu cativa centimetri de paie si acoperiti totul cu ramuri de pin, pentru a izola bulbii. Compartimentul de legume al frigiderului dumneavoastra este si el potrivit.
Puneti recipientul intr-o punga de plastic si gauriti-i cateva gauri prin care sa intre aerul. Asigurati-va ca nu depozitati bulbii alaturi de fructele care emit etilena (precum merele), care este nociva pentru bulbii in crestere.
Ce se intampla dupa racirea bulbilor
Pe cand se sfarseste perioada de racire a bulbilor, acestia vor incepe sa se faca vizibili la suprafata recipientelor, odata cu aparitia la lumina a catorva radacini, vizibile prin locurile in care se scurge apa. Cand acest lucru are loc, aduceti recipientele intr-o camera bine luminata. Pastrati temperatura din camera intre 10 - 18 ° C, pentru aproximativ o saptamana. In timpul acestei faze, nu lasati sa ajunga razele de soare direct pe planta ci doar oferiti-i lumina de care are nevoie, ca si cum ati mima sosirea primaverii, iar odata cu aceasta incalzirea si intensitatea mai ridicata a luminii.
Daca garajul dumneavoastra sau pivnita are temperatura potrivita insa nu are destula lumina, incercati sa folositi lumini fluorescente. Daca lumina vine doar dintr-o directie, rotiti recipientele in fiecare zi, pentru ca tulpina florii sa creasca dreapta. Dupa aceasta perioada de ajustare, puteti duce bulbii intr-un loc mai caldut din apartamentul dumneavoastra, insa e bine sa pastrati temperaturile in jurul a 15 °C pentru primele 3 saptamani, pana cand bulbii sunt gata sa infloreasca.
Daca expuneti bulbii la caldura mare prea devreme, e posibil ca tulpinile sa se inalte prea repede si sa se indoaie, facand ca floarea sa nu se deschida. In general, nu pozitionati recipientele cu bulbi prea aproape de sursele de caldura. Nu uitati, cu cat e mai racoroasa incaperea, cu atat va sta mai mult inflorita floarea.
Sfaturi privind plantarea bulbilor in recipiente
Selectati un vas care are gauri pentru ca apa sa se scurga. Daca va place sa puneti bulbii in recipiente de ceramica care nu au gauri de scurgere, puteti planta bulbii intr-un recipient de plastic si introduceti-l intr-un altul ornamental, atunci cand infloresc florile.
Bulbii pot fi pusi in diferite medii pentru a incolti
Umpleti recipientele cu un pamant de plantat bun. Nu uitati, toti bulbii au nevoie de o scurgere a apei buna. Din moment ce bulbii sunt in recipient de putina vreme, folosirea ingrasamintelor nu este esentiala. Energia necesara pentru ca planta sa infloreasca este deja depozitata in bulbul respectiv.
Plantati bulbii apropiati unii de altii, pentru a avea un recipient plin, insa nu uitati sa lasati destul spatiu intre ei, ca sa nu se atinga reciproc.
Plantati bulbii cu capatul alungit indreptat in sus. Acoperitii apoi, astfel incat acestia sa fie sub pamant, insa aproape de suprafata. Dupa ce ii udati, pamantul se va netezi si se va compacta, astfel incat varfurile bulbilor abia se vor vedea iesind din pamant.
Puneti pe recipiente etichete cu numele bulbilor si cu perioada cand i-ati plantat.
Udati recipientele complet.
Spre deosebire de recipientele din lut si teracota, cele din plastic nu „respira", asa ca va trebui sa aveti grija cand udati bulbii, pentru a nu suprasatura pamantul.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!