No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Bananele - o sursa de energie

Ultima modificare: 2010-11-02 | Primul publicat: 2010-06-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Bananele - o sursa de energie
Consumati cat mai multe banane, sursa de energie a naturii! Sunt disponibile intregul an si sunt ieftine. Apartin familiei Musaceae si sunt unele dintre cele mai raspandite culturi din zona tropicala si subtropicala.

 

Bananierul poarta fructele grupate pe ciorchini de cate 6-20 de bucati, iar 5-20 de ciorchini formeaza un palc. Exista varietati de diferite marimi (10-20 cm), culori (de la galben la maro), greutate (70-150 g.) si gust.

Ca structura, banana are o piele exterioara protectoare si un miez de consistenta cremoasa, delicios de dulce la interior.

 

 

Banana
Banana

 

 

Bananele - Beneficii pentru sanatate

 

 

  • Bananele sunt bogate in calorii, insa au un continut redus de grasimi, abundand in anti-oxidanti, minerale si vitamine benefice.
  • Pulpa de banana este un miez usor digerabil, ce contine fructoza si sucroza care in momentul in care sunt ingerate umplu rezervele de energie ale organismului si il revitalizeaza instantaneu; din aceasta cauza, bananele sunt folosite de catre atleti pentru a avea energie si in tratarea copiilor cu o greutate sub medie.
  • Contine o doza buna de fibre solubile (7% din DZR per 100 g) care reduc problemele constipatiei si regleaza tranzitul intestinal.
  • Contine multi antioxidanti flavonoizi poli-fenolici cum sunt luteina, zeaxanthin, beta si alfa barotenul in cantitati mici. Acesti compusi ajuta corpul in lupta impotriva actiunii radicalilor liberi derivati din oxigen si a speciilor reactive la oxigen, care au un rol accentuat in procesul de imbatranire si in declansarea anumitor boli
  • Este o foarte buna sursa de vitamina B6 (piridoxina), furnizand aproximativ 28% din DZR, aceasta vitamina avand un rol important in tratarea anemiei, scaderea hemocistinei ( una dintre cauzele bolilor coronariene si a atacului de cord) si nevritelor
  • Fructul constituie si o buna sursa pentru vitamina C (aprox 8.7 mg per 100g). Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi ( oxygen free redicals)
  • Bananele proaspete furnizeaza nivelurile optime de minerale cum sunt cupru, magneziu si mangan. Magneziul este necesar pentru intarirea oaselor, avand si rol protector al inimii. Manganul este utilizat ca si co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase, iar cuprul este folosit in producerea celulelor rosii.
  • Bananele proaspete sunt foarte bogate in potasiu, continand 358 mg per 100 g. Acesta este un element important in celule si fluidele din corp, care ajuta la controlul tensiunii arteriale si la ritmul batailor inimii, contracarand efectele negative ale sodiului.

 

Bananele - Selectare si depozitare


Odata coapte, bananele sunt foarte fragile si incep sa se deterioreze in scurt timp. Pe camp, bananele se culeg cand sunt verzi, deoarece sunt mai usor de transportat cand sunt mai ferme.

Pentru a se coace, sunt tratate cu etilena si sunt tinute in apropiere de alte fructe coapte. In magazine, alegeti bananele in functie de scopul pentru care le folositi, cele mai verzi se pastreaza mai multe zile, in timp ce fructele galbene sau care au deja pete trebuiesc consumate cat mai rapid.

Bananele destinate consumului imediat ar trebui sa fie ferme, de culoare galben stralucitoare, iar coaja sa se poata indeparta usor. Odata coapte, ele sunt bogate in vitamine si dulci la gust. Evitati fructele deteriorate sau zdobite, deoarece nu sunt gustoase.

 

 

 

banane necoapte
banane necoapte

 

Bananele si utilizarea in bucatarie

 


Bananele au invelisul pe care il stim cu totii, deci nu pot fi contaminate cu germeni sau praf.

  • Inlaturati coaja si consumati-le!
  • Bucatile de banana merg de minune in salata de fructe.
  • Milkshake-ul de banane proaspete la care sa adaugati sirop de zahar este delicios.
  • Pot fi folosite la prepararea gemurilor.
  • Bananele prajite pot fi servite alaturi de inghetata.
  • Chipsurile de banana sunt produse din bucati de fructe uscate sau prajite.
  • Zdrobiti cateva banane si adaugati-le la diverse retete cu banane
  • "Plantain" este banana necoapta , folosita in retete ca leguma.

 

Bananele pot provoca reactii alergice!


In anumite cazuri, bananele au provocat reactii alergice la nivelul pielii, cum ar fi "sindromul alergiei orale" ce cazeaza mancarimi si umflaturi in gura si gat la cateva ore dupa consumarea fructului, in relatie cu mesteacanul si alte alergii la polen.

Celalalt tip de reactii se numeste latex, cauzand urticarie si simptome gastrointestinale serioase ca greata, voma si diaree.


Tu ce zici?