Ce tratament trebuie facut la tuja care are frunze uscate?
Se administreaza obligatoriu ingrasamante specifice coniferelor in dozele si epocile de aplicare recomandate de producator pentru fiecare produs in parte.
Citeste tot raspunsul »
Kiwi este o planta semitropicala, foioasa, intinsa, apartinand familiei Actinidiaceae, din specia Actinidia. Numele stiintific este Actinidia chinensis.
Calatoria acestei "agrise" din China pana in indepartata Australie a fost una mai mult decat interesanta. Astfel, la inceputul secolului 20, semintele de kiwi au fost aduse de misionari in Noua Zeelanda, unde a fost naturalizata. De acolo s-a extins, iar acum aceste fructe sunt cultivate si in Europa, insa cu predilectie in statul american California.
![]() |
Kiwi |
Sezonul de recoltare dureaza din luna septembrie pana in noiembrie.
Kiwi are forma ovala, este paroasa si de culoare maro. Fiecare fruct este aproximativ de marimea unui ou de gaina si cantareste pana la 125 de grame. La interior, miezul este moale si zemos, de culoare verde stralucitor, avand mai multe randuri de seminte mici, de culoare neagra. Textura este asemanatoare cu cea a capsunii sau sapodilla iar aroma seamana cu un amestec de capsuni, mere si ananas.
Pe langa kiwi-ul obisnuit mai exista si alte soiuri mai putin cunoscute. "Hardy kiwi fruit" (A.arguta) mai este cunoscut si ca baby kiwi, fiind mult mai mici decat "Fuzzy kiwi fruit" (A. deliciosa). Marimea acestora este asemanatoare cu cea a unui strugure mare cu pielea fina si comestibila.
La interior, cele doua soiuri se aseamana la culoare, si textura, insa primul are o aroma mai intensa si este mai dulce. "Gold Kiwifruit", un hibrid dezvoltat in Noua Zeelanda, are un miez galbui, cu gust tropical, coaja fiind mai putin paroasa si mai neagra, avand un capat ascutit. Din punct de vedere comercial, este mai scump decat fructul obisnuit.
![]() |
Kiwi, contine cantitati insemnate de minerale, mangan si fier |
Sezonul de recoltare incepe din septembrie pana in noiembrie si chiar daca fructele sunt disponibile in magazine intregul an, cele mai gustoase sunt cele culese intre lunile august si decembrie. Fructele mature recoltate sunt manevrate cu grija. Cele care nu au atins inca stadiul maxim de coacere sunt mai ferme, semanand cu fructul sapodilla (Sapote).
Plasati fructele de kiwi pentru 4-6 zile in pungi de plastic pentru a se coace, sau tineti-le intr-o punga de hartie impreuna cu un mar, o banana sau o para.
Cand doriti sa cumparati, incercati sa alegeti frucele care au coaja intacta, fara taieturi sau alte urme de manipulare. Daca este copt, va va fi usor sa va cufundati degetul in fruct atunci cand il atingeti. Odata coapte, nu mai pot fi pastrate foarte mult la temperatura camerei, deci va trebui sa le mutati in frigider.
Fiind proaspat si delicios, kiwi se poate consuma in forma bruta. Spalati-l in apa rece si indepartati coaja cu ajutorul unui cutit. Odata feliate, fructele trebuiesc consumate rapid, altfel vor deveni flasce.