No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Despre mango (II)

Ultima modificare: 2010-06-28 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre mango (II)
Este un fruct tropical despre care se crede ca provine din campiiile sub-himalayene ale sub-continentului Indian. Planta apartine familiei Anacardiaceae, care mai cuprinde si alte specii de pomi fructiferi tropicali cum ar fi acaju sau fisticul.

Continuare de la "Despre mango (I)"


Selectarea si stocarea mangoului


Mango este un fruct de sezon, aparand in luna mai atunci cand parfumul emanat le vesteste coacerea.

In general, fructele sunt recoltate atunci cand sunt inca verzi. Cele necoapte au un gust amar. In cazul fructelor organice, mangoul este lasat sa se coaca in pomi, insa cele care ating un stadiu avansat de coacere cad si se strica.

 

 

Mango
Mango

 

 

In magazine, le gasim in diferite forme si culori, deci este indicat sa le selectati in functie de scopul in care vreti sa le folositi. "Alphanso" este un soi Indian, cultivat in statul Maharashtra si "sindhuri"(kesar) un soi din Pakistan; ambele varietati sunt cunoscute pentru fructele unice. Alegeti-le pe cele cu coaja intacta, evitand fructele ce prezinta vanatai si taieturi.

Fructele mango necoapte pot fi tinute la temperatura camerei pentru cateva zile, iar pentru a se coace, incercati sa le tineti invelite in hartie. Cele coapte ar trebui depozitate in frigider. Inainte de ale consuma, aduceti-le la temperatura camerei pentru a va bucura de aroma lor unica.

 

Utilizari in bucatarie a mangoului


Inainte de a consuma fructul, este recomandat sa il spalati in apa rece pentru a indeparta urmele de praf si pesticide. Uscati suprafata experioara folosind o carpa moale, iar pentru a ii simti gustul, ar trebui consumat in stare bruta.

Taiati fructul de mango in 3 parti egale de asa natura incat partea din mijloc sa contina semintele. Separati coaja de pulpa dupa care taiati pulpa in cubulete.

Folosind un cutit, taiati prin miez pe oricare parte a semintei din mijloc, astfel veti obtine doua jumatati de mango. Apoi, luati una dintre jumatati si faceti incizii verticale si orizontale avand grija insa de a nu taia prea mult in adancime. Apoi intoarceti jumatatea pentru a impinge afara cuburile astfel formate

 

 

Fructul mango
Fructul mango



Sugestii de servire a mangoului:

  • Fructele trebuiesc consumate in stare bruta.
  • Bucatile de mango sunt excelente ca parte a salatelor de fructe.
  • Sucul de mango servit cu cuburi de gheata este o bautura populara si extreme de delicioasa.
  • Din mango se poate prepara milkshake prin amestecarea laptelui cu sucul de fructe, prajituri, gemuri, inghetata si dulciurilor.
  • Mango-ul verde este utilizat la pregatirea muraturilor in tarile din Asia.

 

Atentie!


Alergia latex la Mango se intalneste in special in cazul consumului de fructe necoapte, la indivizii sensibili. Reactiile imediate pot include mancarimi ale colturilor gurii, pe buze sau pe varful limbii. In alte cazuri, reactiile pot fi severe, cu manifestari cum ar fi umflarea buzelor, ulceratii la marginea gurii, dificultati de respiratie, voma si diaree.

Aceasta reactie are loc deoarece acidul anacardic este prezent in fructul de mango inca necopt. Exista si alergii dezvoltate la alte fructe din familia anacardiaceae, cum sunt "merele de acaju". Este insa destul de rara in cazul fructelor coapte bine, dar persoanele care au avut asemenea probleme in trecut ar trebui sa evite consumul de mango.


Tu ce zici?