No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre mango (I)

Ultima modificare: 2010-10-05 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre mango (I)
Fiind supranumit ‘regele fructelor’, mango este unul dintre cele mai populare fructe, fiind bogat in nutrienti si avand o aroma unica. Datorita gustului deosebit si calitatilor care il recomanda drept remediu pentru mai multe afectiuni, este unul dintre ingredientele ce alcatuiesc noul curent culinar “super fruits”.


Mango, pe numele stiintific Mangifera Mango este un copac tropical cultivat in multe regiuni ale Indiei, care acum s-a raspandit pe aproape toate continentele lumii. De cele mai multe ori fructele cresc la capatul unei tulpini lungi, o asemenea tulpina putand sustine mai mult de un singur fruct.

 

 

Mango
Mango

 

 

Fiecare mango masoara intre 5 si 15 cm in lungime si intre 4-10 cm in latime, avand o forma specifica ovala sau rotunda. Greutatea este cuprinsa intre 150 si 750 grame. Coaja e catifelata, de culoare verde atunci cand fructul nu este inca copt, insa devine galben-auriu, galben stralucitor sau rosu-portocaliu cand este copt, in functie de soi.

La interior, miezul zemos are culoarea galben-portocaliu cu multe fibre care se trag din coaja (contine o singura samanta de forma boabei de fasole). Aroma este bogata si placuta, gustul fiind dulce-catifelat. Un fruct de calitate nu ar trebui sa aiba fibre, iar gustul nu ar trebui sa fie amar. Semintele de mango sunt in marea lor majoritate monoembrionice, insa poate fi si poliembrionice.

 

Beneficii pentru sanatate aduse de mango


  • Mango este bogat in fibre pre-biotice, vitamine, minerale si compusi antioxidanti flavonoizi poli-fenolici.
  • Conform unor noi studii efectuate, fructele de mango protejeaza organismul impotriva cancerului de prostata, colon, san si leucemie. Astfel, expertii au depistat ca cea mai eficienta substanta in lupta impotriva cancerului de san si colon sunt antioxidantii poli-fenolici continuti de mango.
  • Mango este o sursa excelenta de vitamina A si flavonoizi ca beta-caroten, alpha-caroten si beta-cryptoxanthin. Toate aceste substante au proprietati antioxidante si actioneaza asupra vederii pe langa aceasta, vitamina A actioneaza si pentru protejarea membranei mucoase si a pielii. Consumul de alimente bogate in carotene ajuta organismul in lupta impotriva cancerului la plamani si a diferitelor forme de cancer ale cavitatilor.

 

Mango - o sursa de vitamina A
Mango - o sursa de vitamina A

 

 

  • Fructele proaspete sunt o sursa de potasiu. Acesta este o componenta importanta a celulelor corpului si a fluidelor, controland bataile inimii si tensiunea arteriala
  • Mango este si o sursa foarte buna de vitamina C, E si B6 (pyridoxina). Vitamina C creste imunitatea la actiunea radicalilor liberi. Vitamina B6 sau pyridoxina este necesara pentru producerea hormonului GABA in creier. Controleaza de asemenea numarul homocystienelor in sange, care altfel ar putea deteriora vasele de sange, evitand astfel sansele de a va confrunta cu un atac de cord.
  • Cuprul actioneaza ca un co-factor pentru multe enzime extrem de importante. incluzand cytochrome c-oxidase si superoxide dismutase (alte minerale care actioneaza ca si co-factori ale acestor enzyme sunt zincul si managanul). Cuprul este necesar si pentru producerea de celule rosii in corp.
  • Coaja este si ea bogata in fito-nutrienti cum sunt pigmentii antioxidanti ca si caroteniodele si poli-fenolii.

 

Mai multe informatii veti afla in partea a doua a acestui articol "Despre mango II"


Tu ce zici?