No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa ii asiguram varietate gradinii?

Ultima modificare: 2010-03-31 | Primul publicat: 2010-03-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa ii asiguram varietate gradinii?
Sa ne imaginam o gradina in care, varza, este planta ornamentala, in care, pe visin se catara mrejele de dovleac si, toate acestea, sunt scaldate in parfumul florilor de vita-de-vie. Iata cam cum ar putea arata o gradina ideala:

Varietas delectat - spune un dicton latin, clasic. Si, realmente, varietatea te poate minuna. Iar, diversitatea unei gradini, cu atat mai mult!

 

Insesi gradinile sunt extrem de diverse

 

Nu exista doua gradini care sa semene perfect, dupa cum, nu exista oameni la fel. Cate gradini, atatea feluri de orientari, de deschideri spre imprejurimi, atatea tipuri de soluri, de distribuire a plantelor, perioade diferite de inflorire sau de rodire, stare de sanatate si, mai ales de dispozitie. Asa cum, oamenii pot fi veseli sau tristi, ospitalieri sau singuratici, tot asa gradinile pot avea puterea de a starni imaginatia sau pot fi plictisitoare, roditoare sau sterpe.
Atmosfera din gradina este data de o multitudine de factori ce tin de mediul respectiv dar, dintre acestia, rolul hotarator este detinuit de varietatea de culori, de diversitatea plantelor sau, cum este in ultimul timp la moda sa se spuna, de biodiversitate.

 

varietatea gradinii

 

Ce anume confera diversitate gradinii?

 

1. Designul terenului

 

Un bun proiectant al spatiului gradinii nu se va stradui sa ascunda imperfectiunile terenului - dealurile, denivelari - ci le va scoate in evidenta, le va conferi semnificatii nebanuite, le va da consistenta. In diferite zone, acesta va proiecta trepte, pereti de sprijin, terase. Pe portiuni mai mici, ar putea imparti gradina  in loturi deoarece stie ca terenul pare cu atat mai mare cu cat este alcatuit din mai multe parcele.

Pe de alta parte, va avea grija ca aceste parcele sa nu fie izolate unele de altele ci sa se armonizeze, alcatuind un tot unitar.

 

varietatea gradinii

 


2. Modul de distribuire a diferitelor plante pe acest teren.

Daca suprafata terenului o permite, atunci sa amenajam o gradinita numai cu flori care, de primavara pana toamna, sa fie inflorite. Ceva mai departe putem amenaja o gradina de zarzavat, vita-de-vie. Este bine sa fie rezervati cativa metri patrati pentru plante aromatice, pentru o zona de stanci sau un laculet de gradina. Daca, acest lucru nu este posibil din cauza marimii gradinii, atunci se pot combina diferitele elemente: un visin in gradina cu flori nu este doar folositor ci si foarte frumos si se integreaza perfect in atmosfera unei gradini cu flori.

3. Gradina de legume

Consumul legumelor nu este, doar, sanatos dar si valoarea ornamentala a acestora este de apreciat. Sa ne gandim, de pilda la sfecla cu frunze rosii sau la dovleacul ce se intinde pe tulpinile pomilor, la delicatul marar sau la conopida stralucitor de alba. Exista legume de o valoare ornamentala de necontestat: varza de Bruxelles, varza creata, dovleacul pentru copt, varza decorativa.
Bogatia jocului de culori dintr-o gradina de legume si zarazavaturi este infinita. Cavalcada culorilor frunzelor tine pana toamna tarziu, prin noiembrie, cand, incet - incet, isi iau ramas bun de la noi, pornind in drumetia libertatii si independentei.

 

legume in gradina

 

Curajul gradinarului de a introduce elemente noi

 

Gradinarul este mandru de faptul ca, are si asemenea plante cum nu se gasesc la vecinul sau ori in imprejurimi.
Diversitatea este de foarte mare pret intr-o gradina. In lungile seri de iarna, ne putem documenta cu privire la posibilitatile ce ni se deschid pentru a avea o gradina de vis, indiferent de suprafata acesteia. Important este sa stim sa o fructificam la maximum, sa avem capacitatea de a valorifica fiecare coltisor, fie prin rod fie prin frumusete pentru a ne amenaja propria Gradina din Eden, care sa ne incante privirea si sa se constituie intr-o oaza de liniste si frumusete reconfortanta.

 


Tu ce zici?