No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Sfaturi pentru creşterea unei grădini de legume organice

Ultima modificare: 2010-05-11 | Primul publicat: 2009-01-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Sfaturi pentru creşterea unei grădini de legume organice
Bucură-te de legumele proaspete, sănătoase şi mai ales organice produse de grădina ta. Întâi şi întâi asigură-te că ai cele mai bune condiţii de creştere pentru plante. Pentru majoritatea legumelor aceasta înseamnă mult soare (cel puţin 6 ore de soare direct pe zi). Dacă aveţi un sol slab, suplimentaţi cu ingrăşământ organic (compost)

 

Alegerea plantelor


Unele plante, roşiile spre exemplu, sunt mai predispuse la boli şi dăunători decât altele. Pentru a reduce problemele, căutaţi varietăţi rezistente la dăunători: (de obicei rezistenţa la dăunători este menţionată pe pachete, pe etichetele plantelor, în lista cataloagelor)

 

Hrăneşte plantele în mod natural


Pentru majoritatea solurilor , fertilizarea nu este necesară, dar plantele vor creşte mai repede şi recolta va fi mai bună. Dacă veţi fertiliza plantele alegeţi produse naturale. Gunoiul intrat în putrefacţie obţinut de la animalele domestice ierbivore (iepuri, cai, găini, oi) este cea mai bună soluţie.

 

Sfaturi pentru creşterea unei grădini de legume organice

 

Observaţie: Dacă aveţi un sol bogat, mai bine nu aţi folosi fertilizant. Creşterea bruscă, ce aduce o vegetaţie bogată este preferată de dăunători. În schimb o creştere înceată, normală va ţine la distanţa insectele şi bolile.

 

Practicarea rotaţiei:


Dacă plantaţi aceleaşi legume în acelaşi loc în fiecare an, bolile vor fi apărut înainte ca planta să aibă  multe şanse de a rezista. Foloseşte elementul surpriză împotriva bolilor şi dăunătorilor şi încearcă pe cât posibil să plantezi legumele în locuri diferite în fiecare an.

Deoarece multe plante sunt afectate de aproximativ aceleaşi boli , evită plantarea lor în locul în care au fost plante din aceeaşi familie. Cele mai mari familii care apar în grădinile noastre sunt: „familia roşiilor" (roşii, cartofi, vinete, ardei), şi „familia bostanilor" (dovlecei, castraveti, pepeni şi bostani)

 

Strat ocrotitor

 

Un strat ocrotitor deasupra solului, nu va ajuta doar la reducerea buruienilor, dar va crea un strat ocrotitor ce va preveni bolile provocate de spori. În cele mai multe cazuri un strat de circa 3-4 cm este ideal.

Pentru rezultate ideale folosiţi un strat protector din material organic ce se descompune.

 

Sfaturi pentru creşterea unei grădini de legume organice

 

Razboi Buruienilor

Nu doar concurează cu plantele pentru apă şi substanţe hrănitoare, dar buruienile mai atrag şi dăunători. Mulţi dintre aceştia împrăştie boala pe măsură ce trec de la o plantă la alta.

 

Păstrează curăţenia

Multe boli se împrăştie rapid datorită frunzele căzute, moarte. Aşa că de fiecare dată când ai timp culege frunzele căzute.

Uneori poţi împiedica împrăştierea bolii la planta întreagă culegând frunza bolnavă. Arunca frunzele infectate la gunoi.

 

Uda cu înţelepciune


Udarea frunzelor la amiază sau seara poate atrage bolile. Cel mai bun moment pentru a stopi legumele este dimineaţa.  Încearcă să eviţi udarea plantelor cu o stropitoare. În loc, foloseşte un furtun şi udă plantele direct la rădăcină.

 

Dă plantelor aer


Evită plantarea legumelor prea apropiate. Aerul ce circula printre plante poate preveni apariţia multor tipuri de boli.

Sunt o serie de flori care pe lângă faptul că vor face grădina mai plăcută ochiului vor atrage nişte insecte folositoare. Acestea pot ataca dăunători precum afidele şi omida roşiei.

Iată o listă cu cele mai bune plante pentru atragerea acestor insecte folositoare:

 

 

Fii realist

Una dintre cele mai grele lecţii de învăţat este că o gradina organică nu arată perfect. Intr-o formă sau alta există stricăciuni provocate de boli si daunatori. Lasa natura sa lupte cu dăunatorii şi bolile.

Echipa Infogradina.ro îţi urează spor la lucru!


Tu ce zici?