Proprietăţi ale Usturoiului:
Acţiune vasodilatatoare şi hipotensivă, antimicrobiană, stimulentă şi antihelmintică, diminueză agregarea plachetelor -acele elemente ale sângelui care înlesnesc coagularea lui, contribuind astfel la evitarea trombozelor şi infarctelor.
Mod de folosire:
Intern:
-preferabil să fie consumat crud, însă se foloseşte pe scară redusă datorită mirosului persistent pe care îl lasă în cavitatea bucală.
-în tratamentul hipertensiunii- sucul obţinut din presarea bulbilor.
-usturoiul (2, 3 căţei), plus lapte cald, plus miere- viermifug- se bea, în fiecare dimineaţă, până la expulzarea viermilor. Această reţetă are şi o acţiune sedativă, fiind recomandată în insomniile poststres.
-sirop vermifug: 500g usturoi zdrobit, plus 1 litru de apă fiartă. Se lasă să se infuzeze o oră, se strecoară, şi se adaugă un kg de miere de albine. Se consumă dimineaţa, 30-60 g până la eliminarea paraziţilor.
-tinctură de usturoi: usturoi 50 g, plus alcool 70 °C 250 g. Bulbii se zdrobesc, se lasă la macerat 10 zile, se agită frecvent (3,4 ori pe zi), se filtrează. Se iau 10-15 picături pe zi, în două prize în cure discontinui de câte 15 zile. Conform altor scheme, se măreşte numărul de picături progresiv, ajungându-se la maximum 15 picături în a cincea zi, apoi se scade progresiv până în a zecea zi. Dozele se iau în 5 ml de lapte, cu 30 minute înainte de mese (antiseptic, antisclerotic, antireumatismal, antiasmatic).
-consumul de 2-3 căţei de usturoi pe zi dă rezultate bune şi în tratamentul faringitelor, al infecţiilor intestinale, asigură antisepsie bucală de lungă durată şi previne complicaţiile gripale.
Mirosul de usturoi poate fi neutralizat mestecând în gură 2-3 boabe de cafea, câţiva grăunţi de chimen, un măr sau un fir de pătrunjel.
Uz extern:
-înţepături de viespi şi diverse insecte: se extrage acul şi se freacă cu o bucată de usturoi
-usturoiul pisat, cu grăsime şi cu ulei, dă un unguent resorbant al tumorilor albe
-slăbiciune generală şi astenie: amestec cu două părţi de ulei camforat şi cu una de usturoi, frecţii de-a lungul coloanei vertebrale.
-contra surdităţii de origine reumatismală. Se introduce în ureche, în fiecare seară, un tampon de vată îmbibat în suc de usturoi amestecat cu ulei
-contra durerii de urechi: se introduce în urechi o ţesătură subţire (destul de lungă ca să poată fi scoasă) conţinând o jumătate de căţel de usturoi ras, amestecat cu ulei.
Este contraindicat în sindroamele congestive pulmonare: tuse cu sânge, tuse seacă şi puternică, friguri. Usturoiul nu convine persoanelor atinse de dermatoze, pecingini, de iritaţii ale stomacului şi ale intestinelor, femeilor care alăptează (alterează gustul laptelui şi dau colici sugarilor)
Pentru păreri, opinii discuţii despre acest subiect intră pe forumul Infogrădina.ro