No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ingrijirea plantelor suspendate

Ultima modificare: 2010-09-13 | Primul publicat: 2010-08-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrijirea plantelor suspendate
Plantele decorative suspendate sunt placute ochiului si scot planta in evidenta, in timp ce adauga un element de design interesant incaperii. Daca suntem pragmatici, vom observa cum cresterea plantelor in cosuri atarnate este acelasi lucru cu cresterea lor in vase la nivelul solului.

 

Dar inainte de-a planifica niste "gradini suspendate" proprii , iata cateva lucruri de luat in seama care vor proteja casa si care vor face intreaga experienta mai usoara.

 

Greutatea plantelor suspendate:


Un cos care se agata sau un ghiveci plin cu pamant umed si cu material de plante poate fi greu, astflel ca inainte de a atarna orice de pereti sau tavan asigurate ca structura poate sa sustina greutatea. Nu introduceti carlige direct in tencuiala sau in perete uscat - asigurati-va ca acestea sunt bine ancorate in scheletul peretelui si in grinzile tavanului. Daca aveti carlige, testati-le inainte de-a agata ceva.

Alegerea tipului de sol special face, de asemenea, diferenta. Cele mai utilizate soluri sunt bogate in turba sau turba sphagnum. Acest tip de carbune are calitati excelente de retinere a apei in ciuda greutatii mai mari. Daca greutatea este un criteriu, reduceti-o prin adaugarea perlitei; acest lucru va imbunatati drenajul, deci va trebui sa udati mult mai des si sa fiti mult mai atenti sa nu picurati apa din ghiveci.

 

Protectia podelelor si a mobilei:


Ghivecele cu flori care se agata prezinta multe probleme, dar probabil cea mai obisnuita problema este drenajul. Captuseala din fibra de cocos care merge atat de bine in exterior nu este potrivita pentru interior deoarece apa trece chiar prin ea. Cele mai bune doua optiuni pentru ghivecele de interior sunt:

● Vas in vas. Ghiveciul exterior, decorativ, este complet sigilat - fara nici o gaura de drenare - si are lanturi sau franghie atasate direct de el pentru atarnare. Dezavantajul major este ca ar putea fi dificil sa ajungi peste muchia vasului exterior cand uzi planta, iar ghiveciul este mai greu.

 

flori in ghiveci

 

● Tavita atasata. Majoritatea plantelor de ghiveci sunt vandute in aceasta forma de prezentare. Un ghiveci de plastic este dotat cu o tava care colecteaza apa. Sarmele sau franghiile se ataseaza de ghiveci. Desi este mai usor si mai economic, problema este de obicei marimea acelei tavite. Tavile foarte mici permit putin loc pentru greseli, deoarece chiar si daca pui doar putin prea multa apa, aceasta va picura pe podea.

 

iedera in ghiveci

 

Udatul plantelor suspendate


Fara niciun dubiu, udatul este cea mai dificila parte. In cazul in care aveti ghivece foarte mari si grele, le puteti atasa de un sistem simplu de scripeti care sa permita intregului ghiveci sa fie coborat pentru udare. Oricum, acest lucru este impractic. In majoritatea cazurilor, o scara si un recipient pentru udat cu gat lung vor avea grija de nevoia de udare a plantei. Daca drenajul este o problema persistenta, sau daca aveti covoare albe, ar fi o idee buna sa scoateti planta decorativa afara pentru udarea saptamanala, daca vremea o permite.

Aerul mai apropiat de tavan tinde sa fie mai cald si mai uscat decat cel de la sol, deci plantele agatatoare vor avea nevoie de mai multa apa decat cele "normale".


Tu ce zici?