No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum udam plantele?

Ultima modificare: 2010-02-12 | Primul publicat: 2010-02-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum udam plantele?
Soiurile de plante cu frunze mai subtiri, precum ardeiul sau, dintre plantele ornamentale de vara, fuchsia, suporta mai greu lipsa apei. Nevoia de apa a plantelor ornamentale, si nu numai, depinde de mai multi factori. Atat soiul cat si elementele caracteristice lui, ca, de pilda, specificul locului sau durata de viata a plantei, influenteaza necesarul de umiditate.

Influenta temperaturii asupra nevoii de apa

Conditiile de mediu au un rol important in cantitatea de apa pe care i-o vom administra plantei. Daca locul este umbros, ferit de vant, racoros, atunci pana si plantele care necesita o umiditate mai mare, vor avea nevoie de mai putina apa decat cele amplasate in locuri insorite, unde sunt curenti de aer, iar temperatura si ceilalti factori naturali scad mereu continutul de apa din planta, ducand la ofilirea plantei.

Poti stabili dintr-o singura privire cat de des trebuie udata planta. Gandeste-te, de pilda, la cactusi, care, prin insusi aspectul lor tradeaza faptul ca au capacitatea de a depozita apa fiind capabili sa faca fata lipsei de apa din mediul inconjurator pentru perioade indelungate. Plantele cu frunze groase, carnoase au aceleasi caracteristici. Daca taiem un segment dintr-o asemenea planta, acesta nu se va ofili saptamani intregi.

Plantele cu frunze rigide, tari, rezista mai bine la lipsa apei
cat de des trebuie udate florile

Plantele cu frunze rigide, paroase, cu multe striatii pe ele, aplecate induc, prin aceste caracteristici exterioare, ideea ca sunt capabile sa faca fata timp mai indelungat secetei, fara a suferi daune. Astfel de elemente de autoaparare se pot gasi la frunzele diferitelor soiuri de varza.

Plantele cu frunze subtiri trebuie udate mai des

Plantele cu frunze subtiri depind, in mai mare masura, de precipitatii deoarece sunt mai putin capabile sa tolereze lipsa apei. De pilda, ardeiul sau fuchsia care, daca nu sunt udate suficient, se ofilesc repede. Aceste urmari pot fi inlaturate rapid prin stropire (dar doar pana la un moment dat, pana ce suferinta plantei nu este ireversibila).

Plante care depoziteaza apa

Exista plante care au capacitatea de a depozita apa, precum morcovul galben sau speciile de ridichi. Datorita radacinii ingrosate, care are o mare capacitate de depozitare, nu manifesta semne distinctive cand ii lipseste apa. Dar, daca nu sunt udate timp mai indelungat si stropirea nu se face regulat, lipsa apei va fi resimtita in gustul si in structura fibroasa a acestora, ceea ce ar putea duce la neajunsuri chiar si in consumarea lor. Ridichile vor fi uscate si morcovii prea fibrosi.

Conteaza si momentul zilei in care se face stropirea

Stropirea nu se face la voia intamplarii, pentru a asigura nevoia de apa a plantei. De aceea trebuie sa stii necesarul de lichid vital al fiecarei flori in parte. Trebuie sa ai un program regulat cand uzi plantele din gradina si ai grija ca apa administrata sa nu fie prea multa. 
Completarea necesarului de apa este cel mai natural mod de stropire, deoarece, in lipsa precipitatiilor, veti contribui, udand solul, la asigurarea continutului de umiditate din sol. Astfel, umeziti pamantul intretesut cu radacinile plantei. Trebuie sa aveti grija ca apa sa ajunga si in zonele mai profunde ale solului, spre varful radacinii.

Cum se uda plantele?
morcovi

O udare suficienta este atunci cand semintele ajung la germinatie in conditii de umiditate optima. Acest lucru se poate asigura stropind periodic solul, astfel incat 1-2 saptamani sa se mentina umed in zona in care au fost plasate semintele. In perioada de germinatie, nu este permis ca pamantul sa se usuce deoarece, radacina abia iesita se usuca fara apa, fiind extrem de fragila.

Stropirea de improspatare are ca scop racorirea frunzelor si stoparea ofilirii. Stropirea frunzelor se face prin pulverizare, cu o cantitate mica de apa deoarece frunzele nu au capacitatea de absorbtie dar lipsa ei duce la pierderea vigorii, a tinutei. 
Stropirea pentru umezirea solului?O asemenea practica se aplica plantelor care necesita o umiditate usoara, cu o cantitate mica de apa. Se realizeaza prin pulverizare fina, asemanatoare cetei. Puteti pastra umiditatea din mediul inconjurator al plantei, daca lasati sa curga intre randuri apa de unde, o parte, se evapora.
Stropirea in vederea umezirii solului se face inainte de cresterea plantei. Daca in perioada toamna-iarna, cantitatea de precipitatii a lasat de dorit, la inceputul primaverii se poate completa necesarul de umiditate din sol prin stropiri dese, lucru ce va influenta pozitiv cresterea plantelor de primavara ce au nevoie de o cantitate mai mare de apa. Castravetii sau ardeii sunt doar doua exemple in acest sens.

Exista plante care au nevoie de un sol umed, inca inainte de semanare. In cazul acestora, inainte de a ara (pentru gradina de legume, inainte de a sapa) pamantul la o adancime de 20 cm, se va pune apa din belsug ceea ce va face ca, dupa cateva zile, calitatea acestuia sa fie multumitoare. Avand o umiditate de 60-70%, veti putea face insamantarea. O stropire intensiva este necesara mai ales in cazul solurilor nisipoase, bogate in N si K.

ardei de gradina

Acestor soluri le este necesara o cantitate mult mai mare de apa, care sa ajunga chiar la 150-200 mm adancime si sa aiba capacitatea de a „spala” radacinile plantelor in profunzime. In asemenea situatii, trebuie sa aveti in vedere tipul de planta care se seamana, de pilda, plantele sensibile la saruri (salata).

De ce este benefica irigarea impotriva inghetului?

Este posibil sa fie nevoie de irigare impotriva inghetului in solariile lipsite de incalzire, acoperite doar cu folie. Aici apa are menirea de a mentine caldura speciilor mari de plante, astfel incat sa isi pastreze si sa foloseasca la maximum capacitatile solului. 
Se uda stratul superior al solului pana la o adancime de 8-10 mm, deoarece udarea are un efect mai mare de incalzire la aceasta adancime, pastreaza temperatura pe care o radiaza in timpul noptii crescand, astfel, temperatura aerului. Scopul este ca particulele de sol sa adere la radacinile plantelor sau la bulbul acestora, pentru ca, atunci cand vor fi rasadite, sa se grabeasca dezvoltarea lor. Ori, daca plantarea se face intr-un sol mai uscat, pamantul fixat pe radacini trebuie sa compenseze lipsa apei din noul teren unde au fost plantate plantele. Aceste sfaturi este bine sa fie urmate nu doar in cazul terenurilor intinse, ci chiar si in micile gradini de pe langa casa.


Tu ce zici?