No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Amaryllis - Crinul rosu

Ultima modificare: 2010-11-04 | Primul publicat: 2010-11-03
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Amaryllis - Crinul rosu
Amaryllis este apreciata de multi iubitori de plante, pentru ca este usor de cultivat si florile ei mari si luminoase invioreaza casa pe timpul iernii. Amaryllis face parte din genul Hippeastrum. Numele genului provine de la cuvintele grecesti "hippeus" - cavaler si "aster" - stea, cu aluzie la forma florii.

Amaryllis in limba greaca inseamna "stralucitor".  Este exact ceea ce  fac aceste flori frumoase, luminand peluza de primavara sau aducand o culoare placuta decorului din casa, intr-o zi friguroasa de iarna. Florile de amaryllis au nuante rosii, roz, galben si cateodata combinatii ale acestor culori. Infloresc dupa 6-8 saptamani de la plantare. Plantele pot creste pana la o inaltime de aproximativ 60 de cm.

 

Mugur de Amaryllis
Mugur de Amaryllis

 

 

Amaryllis poate fi crescuta afara, in zone ferite de inghet, sau in regiuni mai reci, insa trebuie ca bulbii sa fie scosi si depozitati pana primavara.

 

Amaryllis - ingrijire si cultivare


Plantati bulbii de amaryllis lasand treimea superioara a acestora descoperita. Folositi pamant de flori.  Deoarece planta si floarea cresc destul de mult, puneti un singur bulb intr-un ghiveci de 15 cm sau mai mare, fiind indicat sa folositi recipiente putin mai mari decat circumferinta bulbului. Nu au nevoie de mult sol sau spatiu in casa. Ghiveciul trebuie sa fie masiv deoarece planta poate creste pana la o inaltime de 60 de cm si sa aiba gauri in partea de jos pentru un drenaj bun. Fie ca sunt afara sau in casa, amaryllis vor beneficia de toata lumina care le este oferita.

Planuiesti sa pastrezi bulbii? Pune putin ingrasamant o data sau de doua ori, in special dupa inflorire. Bulbul stocheaza toata hrana necesara pentru floare, in acest an, iar ingrasamantul ajuta planta sa stocheze hrana pentru anul viitor. Daca cultivi plantele afara, planteaza bulbii cate unul sau pune 2 sau trei in grup.

Planta infloreste inainte de a forma frunze. Tulpina si floarea vor iesi primele, urmate mai tarziu de frunze. Nu taia planta pana cand frunzele nu  s-au ingalbenit si au murit, iar daca o cutivi in gradina, acopera-le cu mulci pentru a le proteja de inghet.

 

Floare de Amaryllis
Floare de Amaryllis

 

Amaryllis - inmultire


Daca plantei i se permite sa creasca pana cand frunzele devin galbene, bulbul va inflori ani de zile. Ca si alte tipuri de bulb, planta are nevoie de timp pentru a creste si a stoca energie in bulb, pentru sezonul viitor. Plantele noi sunt inmultite prin separarea bulbilor sau prin insamantare.


Tu ce zici?