No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Iasomia de iarna

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2010-09-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Iasomia de iarna
Taxonomia plantelor clasifica iasomia de iarna ca fiind Jasminum nudiflorum. Dar si Jasminum polyanthum se refera de obicei la acelasi nume, “iasomia de iarna”. Din punct de vedere botanic iasomiile de iarna sunt clasificate ca fiind plante perene, foioase. Iasomia este o planta cataratoare dar creste si sub forma de tufis.

 

Caracteristici


Iasomiile de iarna ating 10 cm inaltime cu o latime de 18 cm cand nu are sprijin. Cu ajutorul unui suport pot ajunge la o inaltime de 38 cm. Buchetele de flori din iasomie care ating 2.5 cm in latime, mari si galbene apar iarna tarziu sau primavara devreme mai repede decat frunzele, dar, fata de alte iasomii, nu sunt parfumate. Tulpinile raman verzi iarna.

 

Jasminum nudiflorum
Jasminum nudiflorum

Nevoile fata de soare si sol

 

Iasomiile de iarna se dezvolta in locuri complet sau partial insorite, intr-un sol bine drenat.

 

Utilizarile iasomiilor de iarna in design-ul peisagistic

 

Iasomii de iarna sunt plante taratoare sau cataratoare. Daca nu vrei sa-ti pierzi timpul pentru a construi o pergola sau sa faci o structura similara pe care sa se catere planta, iasomie de iarna poate fi folositoare si ca planta ce acopera pamantul. De exemplu, pot fi folosite pe terenuri in panta.

 

Ingrijirea plantei

 

Taierea iasomiilor de iarna se face in primavara, dupa ce au inflorit.

 

Atentionarea privind cresterea iasomiilor de iarna

 

Iasomiile de iarna nesustinute cresc ca niste tufisuri cataratoare si pot fi intr-un fel invadatoare, deoarece tulpinile taratoare dau nastere la noi radacini oriunde ating solul. Taierea regulata este necesara pentru a mentine sub control aceste plante si a impiedica raspandirea ei in locuri nedorite. Aceasta cerinta este mai putin necesara la iasomiile de iarna crescute ca palnte cataratoare. Prin legarea tulpinilor lor de pergole sau jardiniere, vei minimiza contactul cu solul si, prin urmare, oportunitatea de inradacinare dispare.


Tu ce zici?