Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Genul Primula cuprinde peste 50 specii, unele cultivându-se în spaţii protejate, iar altele în grădini ca plante rustice. Sunt originare din Extremul Orient.
Numele vine de la latinescul primus, ce înseamnă primul, o evocare a speciilor care au înflorirea primăvara foarte devreme.
Specii:
Primula malacoides Franch
Planta erbacee care creşte în formă de rozetă cu frunzele peţiolate, păroase cu aspect făinos pe partea inferioară cu 6-8 perechi de lobi puternic dinţaţi. Tijele florale ajung la 15-40 cm înălţime. Florile parfumate, divers colorate (albe, roşii, roz, galbene) sunt grupate în inflorescenţe de tip umbelă. Are seminţe foarte mici (cca. 10000 seminţe într-un gram). Este specia cea mai răspândită la noi. Se cultivă ca anual deoarece nu se păstrează în bune condiţii mai multă vreme. Soiuri valoroase: Uriaşă de Erfurt- cu flori roz, Brillant- cu flori roşii.
Specie erbacee, înaltă de 15-40 cm cu frunzele lung peţiolate cu limbul oblong cordiform ondulat pubescent. Florle divers colorate- roşii albe, roz, galbene- sunt grupate în inflorescenţe de timp umbelă. Are multe varietăţi:
Transvazarea: ori de câte ori este necesară în amestec proaspăt, cju aceeaşi compoziţie cu cel folosit la plantarea în ghivece a butaşilor înrădăcinaţi.
Fertilizarea: din zece în zece zile cu îngăşăminte complexe dizolvate în apa de udare
Eliminarea frunzelor îngăbenite şi a florilor trecute ori de câte ori este nevoie.
Afânarea substratului- cel puţin o lună cu un băţ de grosimea unui creion.
Eliminarea prafului: cu un burete înmuiat în apă curată, prin introducerea plantelor sub duş, sau cu o pensulă fină la speciile cu frunze păroase
Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:
Sunt plante iubitoare de lumină, dar nu suportă razele directe ale soarelui, cu excepţia Primulei malacoides.
Solicită temperaturi moderate, 14-16 °C Primula obconica, 10-14 °C Primula malacoides, 10-16 °C.
Sunt pretenţioase faţă de umiditate atât în substrat cât şi în aer.
Necesită apă multă, dar nu suportă excesul de umezeală situaţie în care frunzele se îngălbenesc. Pe parcursul verii şi toamna se aplică: umbrirea , udarea prin fertilizare de 2-3 ori pe zi. Odată cu sosirea timpului rece udarea se face prin turnarea apei în ghiveci.
Utilizarea Primulelor:
Se folosesc pentru ornarea apartamentelor. Se aşează individual sau în grup 3-5 exemplare din aceeaşi specie, specii diferite ale aceluiaşi gen sau specii din alte genuri.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!