No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Hortensia

Ultima modificare: 2010-10-28 | Primul publicat: 2009-03-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Hortensia
Genul hydrangea cuprinde mai multe specii de plante floricole întâlnite în parcuri şi grădini în locuri semiumbrite. Ele pot fi cultivate şi în sere, în ghivece cu înflorire în perioada de primăvară. Florile sunt originare din China şi Japonia. Numele îi provine din greacă (hydor= apă şi angeion = vas) În multe ţări este considerată o floare tradiţională pentru Paşte şi Ziua Mamei. Franţa este primul producător mondial de hortensia cu cele peste 7 milioane de ghivece produse anual. În România, este cultivată mai multi în oraşele Cluj, Bucureşti, Târgu-Mureş, Timişoara. Anual se produc câte 200.000- 300.000 exemplare.

Specii şi varităţi:

Hydrangea macrophylla

Creşte la înălţimea de 40-120 cm. Are frunzele mari de formă eliptică sau ovală, glabre dinţate pe margine, verzi strălucitoare. Florile au culoare albă, albastră, roz sau roşie. În locuinţe înfloreşte foarte greu. Are două feluri de flori (sterile şi fertile) grupate în inflorescenţe mari, umbeliforme. Florile decorative sunt cele sterile.

 

Hortensia
Hydrangea macrophylla

 

Soiuri:

  • cu flori roz: Floralia, Intermezzo, Europa, Hamburg, Sibilla, Scania, Sonia, Arthur.
  • cu flori albe: Superbe, Nimphe, Drops, Aurora, Nordic, Calgari

 

Hortensia
Hortensii

 

Hydrangea hortensis Sim

Este cea mai răspândită specie atât în grădini cât şi în cultura de seră ca plantă în ghiveci.

 

Hortensia
Hortensia hortensis

 

Planta se prezintă în condiţii naturale sub forma unui arbust tufos cu numeroase tulpini rezultate din drajoni. Fiecare din acestea la rândul ei ramifică. În cultura de seră planta formează una până la 3-5 tulpini florale. Hortensia are înălţimea de 20-50 cm când se tulpină în seră şi de 60-150 cm în cadrul grădinilor. Frunzele sunt mari, de formă eliptică sau ovală, cu marginea serată şi vârful acuminant.

 

Hortensia
Hydrangea hortensis

 

Cultura Hortensiei:

Înmulţirea prin seminţe a hortensiei se face numai în lucrările de ameliorare. Înmulţirea prin drajoni si marcotaj se utilizează pe scară redusă. În unităţile de producţie hortensia este înmulţită prin butaşi. Butaşii se fac din vârfurile de creştere. Perioada optimă pentru butăşire este februarie-iunie.

 

Lucrări de întreţinere:

  • transvazarea: când rădăcinile au împânzit amestecul din ghivece plantele se schimbă în altele cu 2-3 cm mai mari, folosint amestec de pământ proaspăt cu aceeaşi compoziţie ca la plantarea în ghivece a butaşilor înrădăcinaţi
  • fertilizarea: în perioada de vară o dată pe săptămână iar în restul anului de două ori pe lună cu îngrăsăminte complexe dizolvate în apa de udare.
  • eliminarea prafului de pe frunze:cel puţin o dată pe lună prin introducerea plantelor sub duş.
  • afânarea pământului din ghivece: cel puţin odată pe lună pentru distrugerea crustei şi asigurarea unui schimb normal de gaze între amestecul din ghivece şi atmosferă.
  • în perioadele calde plantele se pulverizează zilnic pe frunze cu apă curată la temperatura mediului.
  • umbrirea: pentru a feri plantele de arsuri poluate de soare.

Boli:

Putregaiul cenuşiu , Făinarea, Pătarea inelară.

Pretenţii faţă condiţiile de mediu ale Hortensiei:

Faţă de lumină hortensia are pretenţii reduse. Nu suportă razele directe ale soarelui decât dimineaţa sau în amurg.

Faţă de temperatură de asemenea are pretenţii moderate. Vegetează bine la temperaturi cuprinse între 16-19 °C. În perioada de repaus se menţine la 5-6 °C. Durate repausului este de 50-60 zile. Începând cu a doua jumătate a lunii decembrie se poate începe forţatul când plantele se duc la temperatura de 7-8 °C. După 8, 10 zile temperatura se ridică la 16-18 °C.

Hortensiile din câmp suportă temperaturi scăzute. În zonele unde temperatura scade foarte mult (- 18 °C) plantele se protejează cu mulci de frunze sau paie în strat de 10-14 cm grosime.

Faţă de apă hortensiile au pretenţii ridicate. Se udă din două în două zile, administrând 0.3-0.4 l apă la un ghiveci cu mărimea de 18x20 cm la o udare.

Obţinerea hortensiilor cu flori albastre

O parte din soiurile de hortensii cu flori roz şi roşii se pretează la schimbarea culorii. Pentru aceasta se folosesc pământuri cu pH de 4.0 -4.2 la plantarea în ghivece a butaşilor înrădăcinaţi. De asemenea se poate folosi tratamente cu retardanţi şi substanţe chimice pentru colorarea sepalelor în albastru. Se recomandă sulfat de aluminiu şi potasiu.

Utilizarea Hortensiei

Hortensia este o plantă frecvent întâlnită în locurile semiumbrite din parcuri şi grădini dar şi cultivată la ghivece. Este o plantă modestă cu înfăţişare plăcută, de aceea este mult mai solicitată.


Tu ce zici?