No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Filodendron

Ultima modificare: 2010-10-18 | Primul publicat: 2010-10-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Filodendron
Genul "Philodendron" contine unele din cele mai frumoase plante cu frunzis decorativ. Originara din America tropicala, exista cateva sute de specii, numarul acestora fiind in continua crestere. Pentru interior, exista doua tipuri de baza de Philodendron: speciile cataratoare si cele erecte (non-cataratoare).

In salbaticie, filodendronii se pot dezvolta masiv, pana la punctul in care sufoca anumiti copaci, dar in interior nu sunt nici pe departe atat de viguroase; hibrizii insa, au amestecat vigoarea si gratia varietatilor cataratoare cu avantajele varietatilor non-cataratoare.

grup de filodendroni

 

Conditii de cultivare

 

Lumina: Le prieste lumina stralucitoare, contrastanta, insa pot fi aclimatizate la lumina solara aproape directa in conditii bune. Se adapteaza si in conditii de umbra partiala.

Apa: Pastrati continuu compostul umed si stropiti in mod frecvent in timpul sezonului de crestere. In cazul varietatilor cataratoare, este recomandat sa impingeti radacinile aeriene in sol.

Temperatura: Se adapteaza temperaturii variabile, insa nici unui filodendron nu-i place sa fie expus prea mult unor temperaturi sub 15 grade C.

Solul preferat: Bogat, de consistenta medie. Folositi un suport pentru tipurile cataratoare.

Ingrasaminte: La inceputul sezonului de crestere folositi granule care elibereaza ingrasamantul treptat sau folositi saptamanal un fertilizator lichid.

 

Inmultirea filodendronului


Filodendronii cataratori se inmultesc prin butasi introdusi intr-un pahar cu apa, hormonul pentru radacini sporind sansele de succes. Produc adesea lastari care pot fi pusi in ghivece de indata ce sunt mai mari. Infloresc foarte rar in interior.

 

Transvazarea filodendronului

 

Cateva dintre varietati cresc foarte rapid, in special cele cataratoare. Taiati ramurle noi pentru a le tine sub control si replantati-le anual, dupa cum este nevoie, procedand identic si la speciile non-cataratoare. Soiurile P. Selloum si P. Bipinnatifidum pot creste foarte mari (pana la 2,5 metri, cu flori de  60-90 cm), deci veti avea nevoie de spatiu.

 

Varietati filodendron

 

Philodendron Scandens: O planta cataratoare foarte populara, uneori numita "planta indragostitilor." Are frunze in forma de inima care sunt uneori in mai multe culori.
P. Erubescens: Planta cataratoare viguroasa, cu tulpini si frunze roscate.
P. Melanochrysum: Planta cataratoare cu frunze intunecate, pudrat cu bronz.
P. Rojo: Un hibrid non-catarator care ramane mic si controlabil, dar isi entine vigoarea.
P. Selloum: Planta mare, non-cataratoare cu frunze adanc lobate. Uneori este numit ”Copacul dantelat de Philodendron.
P. Bipinnatifidum: Planta mare, non-cataratoare, cu frunze lobate pe jumatate. Uneori este numit Copacul Philodendron.

filodendron

 

Sfaturi

 

"Cheia"  cultivarii philodendronului este sa i se furnizeze multa caldura, lumina si umezeala. Nu sunt atractive pentru insecte si sunt in general plante viguroase. Hraniti plantele cu generozitate de-a lungul sezonului de crestere.

Varietatile cataratoare sunt de asemenea excelente ca plante agatatoare sau suspendate si philodendron scandens sau ”planta indragostitilor” este una din cele mai independente si mai dure dintre toate plantele de casa. Dintre toate plantele din genul Philodendron, el va supravietui cel mai bine in interior. Varietatile cu frunze catifelate sunt mai putin tolerante la lumina puternica si au nevoie de o umiditate mai mare si de caldura.


Tu ce zici?