No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Nevoile de lumină a plantelor de apartament

: | Primul publicat: 2009-02-25
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Nevoile de lumină a plantelor de apartament
Nevoile faţă de lumină diferă foarte mult în funcţie de locul de baştină. Plantele care provin din regiunile deşertice, unde umbra aproape nu există , sunt dintre cele mai exigente (cactuşii, euforbiile, plantele suculente) şi lor li se rezervă întotdeaună spaţiul cel mai luminos. Dimpotrivă, speciile care provin din pădurile tropicale, cum sunt ferigile, begoniile, filodendronii, se feresc de soarele direct, mulţumindu-se cu lumina filtrată de perdea.

 

Cele mai multe plante de cameră iubesc un loc luminos, dar fără a fi atinse direct de razele soarelui. Ele pot suporta însă 2, 3 ore de soare direct care le accentuează culorile şi le face mai frumoase (dracena, ficus, croton).  Vara este obligatoriu ca soarele să strălucească numai în orele de dimineaţă sau spre seară,iar în perioadei de iarnă  poate fi prezent toata ziua. De altfel este bine ca iarna plantele să fie aşezate cât mai aproape de sursa de lumină. Pentru a verifica nevoie plantelor de lumină veţi obseva că vârfurile lăstarilor sunt îndreptate întotdeauna înspre lumină, şi de aceea de multe ori sunt strâmbe sau înclinate.

Plantele cu flori necesită mai multă lumină decât cele decorative prin frunze. Pentru unele specii decorative prin flori, lumina de durata devine imperios necesara pentru procesul de formare a mugurilor floriferi.

Colorarea frunzelor este de asemenea influenţată de lumină. În general speciile cu frunzele colorate altfel decât verde necesită mai multă lumină, după cum frunzişul verde închis demonstrează o toleranţă mai bună la umbră.

Cel mai favorabile unui număr mare de plante sunt ferestrele cu orientare vestică. Cele sudice primesc multă lumină, şi prea multă căldură.

Lumina venită dinspre nord este suficientă numai anumitor plante, fiind nevoie de lumina artificială pentru dezvolatarea în condiţii optime a plantei.

Într-o cameră întunecoasă, care posedă lumină naturală foarte redusă şi se doreşte amplasarea unei plante decorative, este nevoie de iluminatului artificial.

 

Plante care suportă destul de bine umbra: aspidistra, dracenele, sansevieria, filodendronul, dieffenbachia, calathea, spathiphyllum.

 

Plante cărora le place lumina: anthurium, croton, strelitzia, hoya, yucca, schefflera.

 

 


Tu ce zici?