Iata principalele soiuri de migdal:
1. Bruantine
Este un soi francez de migdal de vigoare slaba. Infloritul are loc in limitele 3.II - 14.IV, iar maturarea fructelor in intervalul 2.IX - 12.IX. Fructifica predominant pe buchete de mai (75,1 %). Fructele de marime medie (2,4g), cu randament la decojire de 50,6%. Miezul contine 19,6% substante proteice.
2. Mary Dupuy
Soi francez, viguros. Infloritul are loc in limitele 9.III - 8.IV, iar maturarea fructelor intre 5.IX - 20.IX. Fructifica predominant pe buchete de mai (68,6% din totalul formatiilor fructifere). Se conduce usor ca vas. Migdala este de marime medie (2,6g), cu randament la spargere de 52,2% miez. Continutul in grasimi este de 62,2%, iar in proteine de 20,6%.
3. H.1/9-lfa
Hibrid din Ungaria, cu pomul de vigoare medie, se conduce usor ca vas. Infloritul are loc in limitele 25.III - 7.IV, iar maturarea fructelor intre 8.IX si 21.IX. Migdale de marime medie (2,4g), cu randament la spargere de 45,6% miez. Continutul in substante grase este de 50,8%, iar in substante proteice de 21,6%.
4. Sudak
Soi originar din Crimeea, de vigoare medie. Infloritul are loc in limitele 11.IV - 21.IV, iar maturarea fructelor de la 20.IX la 28.IX; fructifica pe buchete de mai (54,7% din total formatii fructifere), ramuri mijlocii (24,7%) si salbe. Fruct mare (4g) cu randament la spargere de 25,9% miez. Continutul in grasimi = 54,4%, in proteine = 25,9%.
5. Primorski
Soi din Crimeea, cu pomi de vigoare medie. Infloritul are loc in limitele 10.IV - 20.IV, iar maturarea fructelor de la 20.IX la 7.X. Fruct mare (4g) cu randament la spargere de 31 %.
6. Texas
Soi american, cu migdali de vigoare medie. Infloritul are loc in limitele 7.IV - 22.IV, iar maturarea fructelor in intervalul 5.X - 20.X. Fructul este mic (2,5g), cu randament la decojire de 49,8% miez. Continutul in substante grase = 56,7%, iar in substante proteice = 24%.
7. Pomorie
Soi bulgaresc, cu pomi de vigoare medie si fructificare pe buchete de mai in proportie de 76%. infloritul are loc in perioada 27.III - 20.IV, iar maturarea fructelor de la 28.IX la 11.X (tarzie). Fructul mic (2g) cu randament la decojire de 51 % miez. . Continutul in substante grase = 41,9 %, iar in substante proteice = 27,5%.
8. Retsou
Soi grecesc, cu pomi de vigoare medie, fructifica pe buchete de mai in proportie de 63,7% si pe ramuri mijlocii 26%. Infloritul are loc in limitele 28.III - 8.IV, iar maturarea fructelor de la 28.IX - 14.X (tardiv), fructul este mic (1,8g) cu randament la spargere de 52.8% miez. Contin 52,6% substante grase si 27,2 % substante proteice.
9. H(219-486)2
Hibrid francez, cu pomi de vigoare mica. Infloritul are loc in intervalul 1.IV - 16.IV (tarziu) iar maturarea fructelor in intervalul 15.IX -28.IX. Fructifica predominant pe buchete de mai (72,8%). Fructul este mijlociu (3,3g), cu randament la decojire de 31,4% miez. Contine 48,9% substante grase si 29,3% substante proteice.
10. H(219-189)1
Hibrid francez, cu pomi de vigoare slaba, fructifica pe buchete (62,2%) pe ramuri mixte (22,3%) si pe salbe (15,5%). infloreste in intervalul 2.IV - 16.IV, iar maturarea fructelor are loc intre 15 si 28 IX. Fructul mediu (3,4g), cu randament la spargere de 40,1 % miez. Contine 27% substante proteice si 50,1% substante grase.
11. Marculesti 2/1
Soi romanesc cu pomi vigurosi si coroana semisferica. Rodeste pe ramuri buchet (56%), salbe (24%) si ramuri mixte (20%). Este rezistent la ger, la seceta, la boli si daunatori. Infloreste timpuriu, iar maturarea fructelor are loc la inceputul lunii septembrie. Fructul este mijlociu - (3,4g), cu randament la decojire de 27,1 % miez. Contine 55,9% grasimi si 24,6% proteine.
In conditiile din sudul tarii si in Dobrogea, foarte bune rezultate, in ceea ce priveste productia, rezistenta la ger si calitatea fructelor, au dat soiurile: Teteny botermo, Preanai, Nikitski cu inflorirea tarzie (pozdnosfetuscii) si Nikitski 62, care au intrat in sortimentul de migdal inca din anii 1970-1980.
Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Nucul, alunul si migdalul".