No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Soiuri de migdal

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Soiuri de migdal
Soiurile de migdal (Prunus dulcis sau Amygdalus communis) sunt foarte diversificate ca forma si marime. Ele difera si in privinaa migdalelor produse: cei cu flori roz produc migdale cu gust dulce, iar cei cu flori mai mari cu petale albe, roz la baza, produc migdale cu gust amar.

Iata principalele soiuri de migdal:

 

1. Bruantine

Este un soi francez de migdal de vigoare slaba. Infloritul are loc in limitele 3.II - 14.IV, iar maturarea fructelor in intervalul 2.IX - 12.IX. Fructifica predominant pe buchete de mai (75,1 %). Fructele de marime medie (2,4g), cu randament la decojire de 50,6%. Miezul contine 19,6% substante proteice.

 

2. Mary Dupuy

Soi francez, viguros. Infloritul are loc in limitele 9.III - 8.IV, iar maturarea fructelor intre 5.IX - 20.IX. Fructifica predominant pe buchete de mai (68,6% din totalul formatiilor fructifere). Se conduce usor ca vas. Migdala este de marime medie (2,6g), cu randament la spargere de 52,2% miez. Continutul in grasimi este de 62,2%, iar in proteine de 20,6%.

 

3.  H.1/9-lfa

Hibrid din Ungaria, cu pomul de vigoare medie, se conduce usor ca vas. Infloritul are loc in limitele 25.III - 7.IV, iar maturarea fructelor intre 8.IX si 21.IX. Migdale de marime medie (2,4g), cu randament la spargere de 45,6% miez. Continutul in substante grase este de 50,8%, iar in substante proteice de 21,6%.

 

4. Sudak

Soi originar din Crimeea, de vigoare medie. Infloritul are loc in limitele 11.IV - 21.IV, iar maturarea fructelor de la 20.IX la 28.IX; fructifica pe buchete de mai (54,7% din total formatii fructifere), ramuri mijlocii (24,7%) si salbe. Fruct mare (4g) cu randament la spargere de 25,9% miez. Continutul in grasimi = 54,4%, in proteine = 25,9%.

 

migdale

 

5. Primorski

Soi din Crimeea, cu pomi de vigoare medie. Infloritul are loc in limitele 10.IV - 20.IV, iar maturarea fructelor de la 20.IX la 7.X. Fruct mare (4g) cu randament la spargere de 31 %.

 

6. Texas

Soi american, cu migdali de vigoare medie. Infloritul are loc in limitele 7.IV - 22.IV, iar maturarea fructelor in intervalul 5.X - 20.X. Fructul este mic (2,5g), cu randament la decojire de 49,8% miez. Continutul in substante grase = 56,7%, iar in substante proteice = 24%.

 

7. Pomorie

Soi bulgaresc, cu pomi de vigoare medie si fructificare pe buchete de mai in proportie de 76%. infloritul are loc in perioada 27.III - 20.IV, iar maturarea fructelor de la 28.IX la 11.X (tarzie). Fructul mic (2g) cu randament la decojire de 51 % miez. . Continutul in substante grase = 41,9 %, iar in substante proteice = 27,5%.

 

8. Retsou

Soi grecesc, cu pomi de vigoare medie, fructifica pe buchete de mai in proportie de 63,7% si pe ramuri mijlocii 26%. Infloritul are loc in limitele 28.III - 8.IV, iar maturarea fructelor de la 28.IX - 14.X (tardiv), fructul este mic (1,8g) cu randament la spargere de 52.8% miez. Contin 52,6% substante grase si 27,2 % substante proteice.

 

9. H(219-486)2

Hibrid francez, cu pomi de vigoare mica. Infloritul are loc in intervalul 1.IV - 16.IV (tarziu) iar maturarea fructelor in intervalul 15.IX -28.IX. Fructifica predominant pe buchete de mai (72,8%). Fructul este mijlociu (3,3g), cu randament la decojire de 31,4% miez. Contine 48,9% substante grase si 29,3% substante proteice.

Prunus dulcis var.amara
Prunus dulcis var.amara

 

10. H(219-189)1

Hibrid francez, cu pomi de vigoare slaba, fructifica pe buchete (62,2%) pe ramuri mixte (22,3%) si pe salbe (15,5%). infloreste in intervalul 2.IV - 16.IV, iar maturarea fructelor are loc intre 15 si 28 IX. Fructul mediu (3,4g), cu randament la spargere de 40,1 % miez. Contine 27% substante proteice si 50,1% substante grase.

 

11. Marculesti 2/1

Soi romanesc cu pomi vigurosi si coroana semisferica. Rodeste pe ramuri buchet (56%), salbe (24%) si ramuri mixte (20%). Este rezistent la ger, la seceta, la boli si daunatori. Infloreste timpuriu, iar maturarea fructelor are loc la inceputul lunii septembrie. Fructul este mijlociu - (3,4g), cu randament la decojire de 27,1 % miez. Contine 55,9% grasimi si 24,6% proteine.

In conditiile din sudul tarii si in Dobrogea, foarte bune rezultate, in ceea ce priveste productia, rezistenta la ger si calitatea fructelor, au dat soiurile: Teteny botermo, Preanai, Nikitski cu inflorirea tarzie (pozdnosfetuscii) si Nikitski 62,  care au intrat in sortimentul de migdal inca din anii 1970-1980.

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Nucul, alunul si migdalul".


Tu ce zici?