No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Soiuri de nuc (III)

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Soiuri de nuc (III)
Nucul este una dintre cele mai cultivate specii pomicole din Romania fiind intalnit de la mare pana in zona dealurilor inalte. Incheiem in acest articol prezentarea soiurilor de nuc cultivate in tara noastra.

d) Nucile de lasi

 

1. Velnita

Nucul este semiviguros, cu coroana globuloasa, rodeste si pe mugurii laterali si este productiv, cu rezistenta mai slaba la atacul de antracnoza si bacterioza. Epoca de inflorire este semitarzie, de tip protogin.

Fructul este de forma rotund ovoida, cu greutate medie de 13,5 g si randamentul in miez de 50,6%, de culoare galben deschis si gust placut. Epoca de coacere este in partea a doua a lunii septembrie. Principalele insusiri: precocitate timpurie, productivitate, fruct mare si cu fructificare si pe lastarii laterali.

 

2. Miroslava

Pomul este de vigoare mijocie, cu coroana globuloasa productiv, cu rezistenta buna la ger si la atacul de boli. Epoca de inflorire este semitarzie, de tip protogin. Nucile sunt de forma rotund-elipsoidala, cu greutate medie de 14,1 g, cu procent in miez de nuca de 52,6 %, se extrage intreg si este de culoare galben deschis cu gust placut. Epoca de coacere este timpurie, in prima parte a lunii septembrie. Principalele insusiri: timpurietate, productivitate, precocitate, rezistenta la boli si ger.

 

e) Nucile de Valcea

 

1. Valcor

Pomul este viguros, intra pe rod timpuriu, produce constant, este rezistent la ger seceta si boli. Coroana este globuloasa cu port etalat. Infloritul este semitardiv, de tip protandru, florile masculine (amentii) infloresc inaintea celor femele si produc mult polen. Polenizatorii recomandati sunt soiurile : Geoagiu 65, Germisara, Jupanesti, Mihaela si Orastie.

Fructul are forma larg eliptica, cu orificiu peduncular bine inchis, coaja de nuca este subtire si neteda, greutatea medie de 12-13 g; miezul se extrage intreg, are culoarea galbuie, gust placut si aromat, calitate buna. Miezul reprezinta 51-52% din greutatea totala a fructului si contine 72,23 % lipide si 26,57% protide.

Maturitatea fructelor are loc in decada a doua a lunii septembrie. Principalele insusiri: este un soi cu fructe de calitate buna, productiv si rezistent care merita sa fie extins in zona dealurilor subcarpatice.

Nuc negru
Nuc negru

 

2. Valmit

Nucul are vigoare mare, este precoce, produce constant, este rezistent la ger seceta si destul de rezistent la boli. Coroana este globuloasa cu port etalat. Infloritul este semitardiv de tip protogin, florile femele infloresc inaintea celor mascule.

Fructul este aspectuos, de forma larg eliptica, cu coaja neteda, subtire, de culoare galbuie, greutatea medie 12,6 g; miezul se extrage usor, intreg, are culoarea galbuie si gustul placut, de calitate buna, detine 52% din greutatea fructului si contine 62,9% lipide si 30,36 % protide.

Maturarea fructelor are loc in a doua decada a lunii septembrie. Productia poate fi valorificata atat ca miez cat si ca fruct intreg in coaja. Principale insusiri: soi cu fructe de calitate, aspectuoase, care merita sa fie extins in cultura, in zona dealurilor subcarpatice.

 

2. Valrex

Nucul este de vigoare mijloc precoce, produce constant, rezista bine la ger, seceta boli. Coroana este globuloasa, etalata. Infloreste semitardiv, florile fiind de tip protandru, cu mult polen. Principalii polenizatori sunt soiurile Jupanesti, Germisara, Geoagiu 65, Mihaela si Orastie.

Fructul are forma larg eliptica, orificiul peduncular bine inchis, coaja subtire si neteda, de culoare galben-maronie, greutatea medie este 14g; miezul de nuca se extrage intreg, are culoarea alb galbuie, gustul placut aromat.

 

Alte soiuri de nuc cu perspectiva de a fi cultivate in Romania

 

Pe langa soiurile romanesti de nuc, in conditiile din zona subcarpatica, sunt testate si soiuri provenind din Franta, Germania, S.U.A.

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Nucul, alunul si migdalul".


Tu ce zici?