No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Soiuri de nuc (II)

Ultima modificare: 2010-11-30 | Primul publicat: 2010-11-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Soiuri de nuc (II)
In articolul ”Soiuri de nuc (I)” vi-am prezentat cateva dintre soiurile de nuc cultivate in Romania. Va prezentam in continuare si alte soiuri, cultivate in special in partea de sud a tarii noastre.

b) Nucile din Gorj

 

1. Novaci

Nucul este de vigoare mijlocie, productiv, cu rezistenta buna la ger si atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul de forma sferica, cu greutatea medie de 11,7 g, randamentul in miez de 47 %, se extrage din valve ca jumatati, este de culoare alb-galbui si de buna calitate.

Epoca de maturare este semitimpurie, in a doua parte a lunii septembrie. Principalele insusiri: rezistent la ger si atacul bolilor specifice, insa nuca este de marime submijlocie.

 

2. Susita

Pomul este de vigoare mijlocie, intra de timpuriu pe rod si este rezistent la ger si bolile specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Nuca este de forma ovoida, are greutate medie de 12 g, se extrage intreg cu randamentul 50,6% , de culoare alb-pai si calitate foarte buna. Principalele insusiri: este un soi productiv, rezistent la ger si la atacul bolilor specifice, cu miez de foarte buna calitate.

 

Nuc cenusiu
Nuc cenusiu

 

3. Victoria

Nucul este de vigoare mijlocie, cu rezistenta buna la atacul bolilor specifice si foarte buna la ger. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma ovoida, cu greutate medie de 11,4 g si cu un randament de miez de 44%. Perioada de maturare este semitimpurie. Principalele insusiri: rezistenta sporita la ger si buna la atacul de antracnoza si bacterioza.

 

4. Pestisani

Pomul este viguros, productiv, cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma ovoidala, cu greutatea medie de 10 g, cu un randament in miez de 46,4 %, de culoare alb galbui si cu gust placut. Epoca de maturare este semitimpurie, in partea a doua a lunii septembrie. Principalele insusiri: este productiv, cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice.

 

c) Nucile de arges

 

1. Jupanesti

Pomul este de talie mijlocie, productiv, cu rezistenta buna la atacul bolilor specifice si foarte buna la ger. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul este de forma ovala-alungita, cu varf proeminent, cu greutatea medie a fructului de 11,2 g si cu randamentul in miez de 51,9 %, de culoare galbuie si cu gust placut.

Epoca de maturare este semitarzie, in prima parte a lunii octombrie. Principalele insusiri: soi productiv, cu rezistenta la ger, cu fructul de calitate superioara si un randament in miez de 51,9%.

 

2. Bratia

Pomul este viguros, cu rezistenta buna la ger, atacul bolilor specifice si productiv. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin. Fructul este de forma ovoida, cu greutatea medie de 13,8 g si cu randamentul in miez de nuca de 48%, de culoare galbuie si gust placut.

Epoca de maturare este semitarzie, in prima parte a lunii octombrie. Principale insusiri: productiv, cu fructul mare si cu rezistenta la ger si boli specifice.

 

3. Roxana

Pomul este viguros, productiv, cu rezistenta foarte buna la ger si buna la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma sferica, cu greutatea medie de 12 g si cu un randament in miez de 49 %, de culoare galbuie si gust placut. Perioada de maturare este semitarzie, in prima parte lunii octombrie. Principale insusiri: soi productiv, cu rezistenta la ger.

 

4. Mihaela

Pomul este viguros, productiv, cu rezistenta foarte buna la ger si buna la atacul de antracnoza si bacterioza. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Nuca este de forma sferica, cu grutate medie de 12 g, cu randamentul in miez de 50%, de culoare galbuie si gust placut. Perioada de maturare este semitarzie, in decada intai a lunii octombrie. Principale insusiri: soi productiv, cu randament de 58 % in miez si cu rezistenta sporita la ger.

 

4. Musceleana

Pomul este viguros, cu coroana viguroasa, productiv, cu fructificare si pe lastarii laterali si cu rezistenta foarte buna la ger si la atacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul, de forma sferica, putin alungit, cu greutatea medie de 14,5 g si randamentul in miez de 51,2%, se extrage intreg; este de culoare alb-galbui, cu gust placut. Perioada de maturare este semitimpurie, in partea a doua a lunii septembrie. Principalele insusiri: fructificare si pe lastarii laterali, soi productiv, cu fructul mare si rezistent la ger si bolile specifice.

 

5. Argesean

Pomul este viguros, cu coroana globuloasa, productiv cu rezistenta foarte buna la ger si bolile specifice. Perioada de inflorire este semitarzie, de tip protandru. Fructul este de forma rotunda, cu greutate medie de 14 g, cu un randament in miez de 51,8%; acesta se extrage intreg si este de culoare galbui-pai, cu gust placut. Epoca de maturare este semitimpurie, in partea a doua a lunii septembrie. Principalele insusiri: productivitate ridicata, randament mare in miez si rezistent la ger si bolile specifice.

 

Citeste partea a III a articolului "Soiuri de nuci"

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura M.A.S.T. Mai multe puteti citi in cartea "Nucul, alunul si migdalul".


Tu ce zici?