No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum scap de ciupercile trandafirilor?

Ultima modificare: 2010-03-09 | Primul publicat: 2010-02-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum scap de ciupercile trandafirilor?
De frumusetea tufelor de trandafiri parfumati, ne bucuram nu doar noi, oamenii ci si o multime de insecte, ciuperci, bacterii virusi. Doar ca telul lor este cu totul altul. Sa vedem ce tip de ciuperci inseamna pericol pentru trandafirii din gradina!

  • Pulberea (faina) de mucegai

Cel mai puternic daunator al trandafirilor este acest mucegai fin ca faina ce ataca doar trandafirii. Nu ii face bine sanatatii trandafirului, chiar daca ar fi sa luam in seama doar aspectul estetic al acestuia dupa ce a fost atacat de mucegai. Nu alege, ci distruge in egala masura, frunzele, ramurile si florile. Invelisul acestei faini albe se manifesta la inceput sub forma de pete, apoi imbraca intreaga ramura si din aceasta cauza creanga se indoaie iar florile se denatureaza. Hiberneaza in rugii trandafirilor si de acolo porneste pe drumul infectarii plantei, primavara devreme, o data cu aparitia primilor lastari. Solutia poate parea drastica: trebuie executata o fasonare temeica pe tulpina trandafirilor.

Daca acum am fi capabili sa fim destul de brutali, am putea inlatura ceea ce mai tarziu ar duce la moartea plantei. Pentru mai multa siguranta, s-ar putea incepe actiunea de protejare a trandafirului inca de la incoltirea mugurilor prin stropirea lui cu pucioasa si pana la inceputul verii se recomanda repetarea de doua ori a aceastei actiuni de stropire.

  • Patarea frunzelor
bolile trandafirilor
Trandafiri

Daca pe frunzele trandafirilor apar pete de 1-2 cm de culoare maronie, putem fi siguri ca planta a fost atacata de un alt soi de mucegai. Frunzele bolnave cad ceea ce, spre sfarsitul verii, poate duce la golirea completa a tulpinii trandafirului. Frunzele imbolnavite trebuie astupate cu pamant sau arse. Daca avem putin noroc, boala s-ar putea declansa impreuna cu cea cauzata de faina de mucegai si asa am putea trata planta pentru ambele deodata.

Partile verzi ale trandafirului pot fi afectate si de rugina trandafirului care ii pateaza frunzele. Se poate usor deosebi de celelalte boli ale plantelor deoarece pe fata frunzelor apar pete marunte. La inceput sunt galbene, mai apoi devin maronii, iar daca ne uitam pe dosul frunzelor vom gasi umflaturile rosii-portocalii ale ciupercii. Ca masura de prevenire a agravarii bolii, este indicat si in acest caz indepartarea frunzelor afectate.

In verile racoroase si umede este frecventa o alta afectiune a trandafirilor: bobocii, in loc sa se deschida, raman inchisi, mor sau daca totusi se deschid, nu sunt ceea ce ne asteptam: petalele sunt patate si acoperite cu un mucegai gri. Acest lucru nu doar ca nu este estetic, dar distruge floarea in totalitate. Dat fiind ca verile sunt tot mai calde si mai secetoase, aceasta boala este mai frecventa in sere.

Cateva sfaturi pentru protejarea trandafirilor:

  • partile bolnave ale plantei sa le sapam sau sa le ardem;
  • sa nu asezam planta in loc umbros si permanent umed;
  • pe un trandafir tuns se dezvolta mai putin ciupercile decat pe o tufa stufoasa;
  • in solutia de pulverizare sa punem si substante de combatere a daunatorilor plantelor pentru prevenirea imbolnavirilor;
  • produsele folosite in tratarea plantei este mai indicat sa fie sub forma lichida, deorece pulberile dau un aspect neplacut atat frunzelor cat si florilor.

Tu ce zici?