No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Ingrijirea gradinii in luna martie

Ultima modificare: 2013-03-15 | Primul publicat: 2010-02-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrijirea gradinii in luna martie
Odata cu trecerea gerului, iesirea ghioceilor si aparitia branduselor, e cazul sa te apuci de treaba in gradina. Alege o zi in care vremea pare sa se fi imbunat si citeste sfaturile horticulturistului pentru lucrarile de intretinere specifice lunii martie. Pentru inceput trebuie sa stii ca taierea vitei de vie mai poate astepta cateva saptamani, dar taierea tufisurilor de coacaze si agrise nu sufera amanare.

Se spune adesea ca istoria nu se repeta. Ei bine, acest lucru este adevarat, dar totodata unele procese economice si istorice se repeta. Acest lucru se intampla si in horticultura si gradinarit, un bun exemplu fiind transformarea viticulturii.

pomi infloriti

Astfel: daca in urma cu o jumatate de secol, producatorii de struguri au trecut la o tehnologie moderna de cultivare a vitei de vie, recent - mai ales in regiunea de campie unde sunt dese pagubele grave provocate de inghet - se reintorc la cultivarea de capatai, manuala a vitei de vie, care ofera o siguranta mai mare si promite o calitatea mai buna a vinului.

 

Vita de vie


Cu toaletarea vitei de vie mai puteti astepta cateva saptamani, dar toaletarea tufisurilor de coacaze si agrise trebuie realizata. Sub efectul incalzirii rapide din timpul primaverii timpurii, aceste plante inmuguresc, inverzesc ceea ce nu trebuie sa intarzie taierea lor.

 

Ingrijirea gradinii

 

vita de vie

In gradini acum e timpul pentru a planta tulpini de coacaz, pentru ca acestea produc fructe mai mari si gustoase, iar recoltarea lor este mult mai confortabila decat luandu-le de pe ramurile arbustilor. In functie de nevoile familiei, puteti alege dintre soiurile cu fructe rosii, albe si negre.
Crengile coacazelor productive trebuie sa fie rarite, astfel incat sa se dezvolte o coroana aerisita, luminata de soare si longeviva.

Odata cu taierea mladitelor trebuie sa va straduiti sa ramana cat mai multe tepuse roditoare inflorite (muguri roditori). Circhinii de coacaz negru, se dezvolta, de obicei, din mugurii laterali. Dupa formarea coroanei sa nu uitati sa eliminati mladitele tulpinii care se rup adesea.

Agrise (Ribes uva-crispa).  In ultimii ani, aceasta planta a ajuns putin valorificata pentru beneficiile pe care le prezinta, desi din boabele albe, verzi, galbene, mov si rosii, foarte bine coapte, se pot prepara atat sosuri picante, gemuri si bauturi racoritoare, dar sunt foarte sanatoase pentru a fi consumate in stare proaspata.

Toaletarea tufelor de agrisa - la fel ca la coacaz - consta in rarirea si taierea tulpinilor roditoare.
Pentru a efectua aceasta munca, foloseste manusi de lucru, pentru ca ramurile spinoase ranesc cu usurinta mana omului!

coacaze
coacaze

O taiere profunda si rarefianta necesita si tufisurile de josta (arbust nascut in urma unui mix intre coacazul negru si agris). Fructele lor zemoase si permanent regeneratoare s-au strecurat rapid in inimile gradinarilor!

Trebuie sa amintesc si taierea de primavara a tufelor de smochin. Smochinul este o planta care "se trezeste" cu intarziere, mugurii incoltesc doar in luna mai. Se taie doar tulpinile ramurilor imbatranite, golite si partea superioara a crengutelor tinere si inghetate.

Pregateste laditele de la geam si din balcon, umple-le cu pamant bogat in ingrasaminte, sol din gradina si sub fiecare planta cultivata pune un comprimat de Substral-Osmocote Plus, care timp de sase luni va furniza continuu, toate substantele nutritive necesare plantelor.
Daca plantezi muscate in ladite, gandeste-te ca lastarii tineri aduc cele mai multe si cele mai frumoase flori!


Tu ce zici?