No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Panseluţe

Ultima modificare: 2011-03-28 | Primul publicat: 2009-04-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Panseluţe
Datorită petalelor în formă de inimă se spune ca panseluţa este unul dintre ingredientele unei vechi poţiuni de dragoste. În vechime se credea că panseluţa are puteri magice şi că poate vindeca o inimă rupta . Conform legendelor o panseluţă nu trebuie culeasa cu rouă pe ea, pentru că asta ar cauza mortea fiinţei iubite. Până şi marele Shakespeare s-a lăsat fermecat de panseluţe. În piesa Visul unei nopţi de vară, datorită sucului de panseluţe aplicat pe ochii Reginei Titania,aceasta se îndrăgosteşte de prima fiinţa pe care o vede.

 

Sunt originare din Europa şi Asia Centrală. Denumire latină: Viola

 

 

Panseluţe
panselute, viola

 

 

Specii Panseluţe:

 

Viola wittrokiana Gams (Panseluţa, Trei fraţi pătaţi)

 

A rezultat în urma încrucişării dintre Viola tricolor, Viola lutea şi Viola altaica. Are tulpuna ramificată, înaltă de 10-25 cm, cu frunze verzi-intens lucioase pe faţa superioară, cordiforme, cu marginea uşor dinţată.

 

Florile sunt uşor pedunculate, cu 5 petale inegale dintre care cea inferioară şi cele două superioare sunt mai mari decât cele laterale colorate în roşu, violet, alb sau galben. Pot fi unicolore, bicolore striate sau pătate.

 

Soiurile care se cultivă pot fi împărţite în:

 

Grupa Trimadeau: Cu flori foarte multe mijlocii ca mărime (Riesenorange- de culoare portocalie, Doctor Faust de culoare violet închis)

 

Grupa panselelor uriaşe (Uriaşede Roggoli) Cu flori foarte mari, petale ondulate cu pete neregulate (Berna, cu flori violet, Thunersee cu flori de culoare albastră)

 


Cultura Panseluţelor:

 

Panseluţele se înmulţesc asexuat şi vegetativ. Se seamănă în pepinieră în iunie-iulie. Se pot semăna şi în răsadniţe sau sere. Plantele ies la 14-15 zile de la semănat. Când au 2-3 frunze adevărate se repică în pepiniere pe straturi la distanţa de 10-15 cm în ghivece cu diametrul de 6-7 cm în cuburi nutritive de 6x6 cm.

 

Înmulţire vegetativă se face prin butaşi de tulpină.Înrădăcinarea se face în nisip sau perlit. După înrădăcinarebutaşii sunt trecuţi în ghivece cu diametrul de 5-6 cm.

 

Se plantează în loc definitiv în septembrie-octombrie la distanţa de 18-24 cm între plante.

 

 

Panseluţe
panselute

 

 

Lucrare de întreţinere:

 

  • prăşile: în număr de 3-5 pentru distrugerea crustei şi a buruienilor
  • irigarea: dacă este cazul cu furtunul cu sită sau prin aspersiune
  • protejarea împotriva gerurilor din iarnă: cu un strat subţire de paie sau frunze
  • fertilizarea suplimentară: dacă rezerva de substanţe nutritive din sol este mică, administrându-se 10-11 grame azotat de amoniu, 8-9 grame superfosfat şi 5-6 grame sulfat de potasiu la o fertilizare.

 

 

Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

 

Este o plantă rezistentă la frig şi secetă. Cere soluri luto nisipoase, fertile, cu reacţie neutră. Creşte foarte bine pe terenuri însorite dar şi la semiumbră.

 

 

Panseluţe
panselute, pretentii fata de mediu

 

 

Utilizare:

 

În spaţii verzi în ronduri, rabate, borduri, la decorarea balcoanelor şi chiar ca flori tăiate pentru vaze mici.


Tu ce zici?