No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gladiole

: | Primul publicat: 2009-04-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gladiole
Genul Gladiolus cuprinde peste 255 de specii erbacee, perene semirustice. Este originar din Africa de Sud, Asia Mică şi bazinul mediteranean. Gladiolele sunt plante erbacee, geophyte semirustice, care au în sol tuberobulbi globuloşi sau turtiţi din care pornesc frunze înguste, liniare. Florile în formă de pâlnie sunt grupate în inflorescenţe de tip spic. Numărul florilor dintr-o inflorescenţă variază între 20-30 la soiurile cultivate şi 2-12 la speciile spontane. Tija florală înaltă de 50-160 cm, este dreaptă sau uşor curbată.

 

Soiurile de gladiole pot fi împărţite în:

 

-Timpurii: înfloresc la 70-80 zile de la plantare (cu flori roşii: Monalisa, Red Sox, Jubilee; cu flori roz: Jacqueline, Sonia)

 

Gladiole
Gladiole

 

-Semitimpurii: înfloresc la 79-85 zile de la plantare (cu flori roşii: Red Sunset, Ramona; roz: Olivia, Patricia, Rosario)

-Târzii: înfloresc la 86-90 zile de la plantare (cu flori albe: Zebra, Bucegi ; cu flori roşii: Tango, Rita, Oscar)

 

Gladiole
Gladiola Bucegi

 

-Foarte târzii: înfloresc după 90 zile de la plantare (roşii: Dr. Emil Pop, albe: White Autumn, vişinii: Ankara)

 

Lucrări de întreţinere Gladiole:

 

Praşile: pentru distrugerea crustei şi a buruienilor. Se fac ori de câte ori este nevoie mai ales după ploile abundente. De regulă se fac 4-5 praşile, în aşa fel încât să nu se rănească plantele.


Mulcirea solului: se face pentru a păstra umiditatea în sol, a menţine cât mai constantă temperatura la nivelul solului, a combate buruienile şi a anula efectul distructiv al ploilor repezi. Mulcirea se face prin acoperirea solului cu pleavă, turbă, paie, rumeguş după prima praşilă sau după răsărirea plantelor.


Udatul: se face ori de câte ori este necesar. Dacsuprafaţa plantată nu este amenajată pentru irigare (brazde)se fac udări cu furtunul sau prin aspersiune.

 

Tutoratul: este o lucrare obligatorie mai ales în zonele unde există vânturi şi plantele nu se pot susţine singure în poziţie verticală. Tutoratul se face cu ţăruşi de lemn cu înălţimea de peste 1 m. Pentru susţinere se pot monta şpalieri şi confecţiona plasă.


Fertilizarea suplimentară: se face fie dizolvând minerale complexe în apă fie prin administrarea lor solidă.


Muşuroitul: acolo unde nu s-a executat tutoratul cu 5-6 săptămâni înainte de înflorire, şi cere multă atenţie pentru a nu tăia sau răni plantele. Prin muşuroire se împiedice înclinarea şi căderea plantelor.

 


Boli şi dăunători Gladiole:

 

Boli:

 

  • Pătarea brună a frunzelor (Septoria gladioli)
  • Putregaiul uscat al bulbilor (Penicilium gladioli) apare sub formă de pete adâncite pe bulbi. Boala este favorizată de temperaturi ridicate şi umezeală. Se va folosi pentru plantare numai material sănătos şi dezinfectat.
  • Putrezirea bulbilor (Fussarium oxysporum)
  • Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea)

 

Dăunători:

 

  • Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) Distruge florile şi frunzele pe timp călduros şi uscat.
  • Păianjenul roşu (Tetranychus urticae)
  • Melcul fără cochilie (Limax)
  • Viermii sârmă (Agriotes lineatus)
  • Coropişniţa (Grillotalpa grillotalpa) Se hrăneşte cu bulbi sau îi dezrădăcinează prin săparea galeriilor. Roade cu uşurinţă rădăcinile plantelor distrugându-le. În terenuri infectate se recomandă injectarea cu sulfură de carbon.



Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:

 

Gladiolele sunt plante care cer lumină multă, de aceea cresc bine în locuri însorite. Fiind plante de zi lungă au nevoie pentru creştere şi dezvoltare normală de o durată de iluminare de 13-14 ore. Dau rezultate bune pe soluri permeabile, cu pH uşor acid şi nu trebuie să revină pe aceeaşi suprafaţă timp de 4 ani.

 

Toamna când frunzele se îngălbenesc tuberobulbii se scot din teren, se duc în încăperi cu temperatura de 20-25 °C pentru zvântare. După aceea se trec în depozite uc temperatura de 5-8 °C şi umiditatea de 60-65 % unde se aşează în straturi subţiri.

 


Tu ce zici?